Det går lige i mellemgulvet, når højttalerne på RAGNAROCKs eventscene slipper kræfterne løs og lader den buldrende, bankende rockhistorie fylde rummet. I en serie på i alt ni aftener i 2018 fortæller nogle af Danmarks mest vidende rockeksperter om dansk og international rockhistorie i ord, billeder og musik, med afsæt i de største navne – og med volumenknappen vredet godt rundt.

Med til oplevelsen hører hver gang et godt glas friskbrygget øl fra det nyetablerede, ultralokale Musicon Mikrobryggeri, som brygger øl med håndkraft og høje mål for kvaliteten. Ligesom rockens største navne har flyttet grænser i musikken, har det lille bryggeri en ambition om at skubbe grænserne for øl.

Dette er årets sidste foredrag. Denne gang om kongen over dem alle – Elvis Presley.

”Rullekongen”
Den nye rock’n’roll-musik var et støjende djævelskab. Og djævelskabens ypperstepræst var en 21-årig tidligere elektrikerlærling fra USA, der fik teenagerne til at gå amok med sine vilde sange og danse. I sommeren 1956 blev Elvis Presley pludselig kendt verden over. Og selv om man de fleste steder endnu knap kendte hans musik eller optræden, mente mange alligevel at vide, at han på én gang var for ’sort’ af en hvid at være, for kvindagtig af en mand at være, for seksuel til at optræde foran unge kvinder, for ung – kort sagt: for uvant og farlig.

Allerede tre år senere kunne det pæne danske ungdomsblad Tempo præsentere ”vores allesammens Elvis Presley” som et forbillede. Ikke kun Elvis, men samtidens herskende værdier havde flyttet sig dramatisk. Nu var ung pop ok, hvis bare den var blød. I slutningen af 1960’erne blev Elvis relanceret som levende rocknostalgi, og frem til sin død i 1977 vekslede han mellem den rolle og en ny tids stempling af ham som et ”popringvrag”.

Fortællingen om Elvis rummer rockmytens enhed af ungdomsrebelske storm og tragisk forfald. Men hele vejen igennem havde han utallige stemmer og roller i dialog med hele kataloget af ame-rikansk og vestlig populærmusik. I foredraget præsenterer kulturhistorikeren Bertel Nygaard nogle af Elvis’ mange sider i et musikalsk og kulturhistorisk perspektiv – både i musikkens amerikanske hjemsted og i det lille danske hjørne af Elvisfænomenets globale historie.

Tid, pris, sted:
12. december, kl. 19.00-21.00
110 kr. Billetter købes på Billetto.dk
RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde