RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

DET MYTISKE KRAFTWERK

Læsetid: 2 min.

Forleden døde den tyske elektropoppioner Florian Schneider. Sammen med resten af Kraftwerk inspirerede hans musik utallige kunstnere, og blandt gruppens fans har bandet en helt mytologisk status. Døren til deres ellers hermetisk lukkede Kling Klang studie var det tætteste man kunne komme på sine idoler. Det har inspireret Graham Dolphin til at lave kunstværket Door, der findes i RAGNAROCKs samling.

dOOR-collage

LUKKET. Kraftwerk er ikke just kendt for deres åbenhed. I Graham Dolphins værk Door kan du nærme dig deres legendariske Kling Klang studie. Men ind kommer du ikke.

Egentlig kunne det være en hvilken som helst dør, i en hvilken som helst by. Den ligner i hvert fald utallige andre døre.

Det eneste, der fortæller os, at det her ikke er en hvilken som helst dør, er de små spor, som grafitten giver os. Til højre for dørhåndtaget har nogen skrevet Düsseldorf med en sort sprittusch. Og øverst oppe, med hvid spray, er der nogen der har skrevet Kling Klang.

Hvad der er bag døren, er heller ikke til at sige. Hvis man ikke kender til det, og har dyrket den elektroniske pop gruppe Kraftwerk, så ved man nok heller ikke, at deres studie gennem godt 40 år lå i den tyske industriby, Düsseldorf, og havde navnet Kling-Klang.

For Kraftwerk var studiet det altdominerende værktøj til at frembringe den lyd, som mange betegner som den første elektroniske popmusik nogensinde.

 

En mytologisk dør

I mange år vidste ingen hvor studiet lå. Der har derfor floreret mange historier om de nærmest manisk arbejdende elektropionerer, der i lange perioder spærrede sig selv inde i studiet for at arbejde med musikken.

For rigtig mange Kraftwerk fans har Kling Klang studiet derfor nærmest en mytologisk status, på linje med fx Jim Morrisons gravsted i Paris. Og ligesom gravstedet i Paris, så har mange fans gennem tiden valfartet til Mintropstraße16 i Düsseldorf, hvor Kling Klang studiet lå, for at se denne dør. For længere end til døren, det kom man ikke.

Graham Dolfin har her skabt en kopi af den umiddelbart anonyme dør, som ledte ind til Kling Klang studiet. En skulptur i rummet, der troner sig op som en portal, der kan transportere os hen til et helligt sted.

For er der ikke nærmest noget religiøst over den måde, fans dyrker deres idoler på? Som om de var guder. På samme måder som pilgrimme, der opsøger hellige steder, for at komme i kontakt med det uhåndgribelige.

Graham Dolphins værk, som han bare har kaldt Door, svæver i spændingen mellem at være et umiddelbart ordinært objekt, altså en dør, og så den helt særlige, nærmest religiøse aura, som denne dør er blevet tillagt.

Door kommer tilbage på udstilling på RAGNAROCK, når næste særudstilling åbner.

FLERE NYHEDER

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »

FRA RADIO LUXEMBOURG TIL TIKTOK: NY SPOTUDSTILLING LUKKER DEN MUSIKALSKE GENERATIONSKLØFT MELLEM UNGE OG DERES FORÆLDRE

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I en ny udstilling undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur. For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring? Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Læs mere »
X