RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

GULD FRA SAMLINGEN

27 ARMBÅND FRA ROSKILDE FESTIVAL

af Jakob Caspersen

Læsetid: 2 min.

RAGNAROCK har mange flere genstande på magasinet, end dem du ser i udstillingen. Her fortæller vi historien om 27 roskildearmbånd. De vidner om en festival, der skaber et usædvanligt stærkt bånd med sit publikum.

MINDER. Husker du Bob Marleys koncert i 1978? Eller måske snarere natten i den fugtige sovepose med en ny ven? Roskilde Festival har skabt varige minder og gjort et uudsletteligt indtryk på hundredetusinder af mennesker. Alle får den samme souvenir med hjem fra smatten: armbåndet.

Der bliver ingen Roskilde Festival i år. Tusindevis af mennesker fra hele verden kommer til at savne det frirum, som festivalen giver.
Mon ikke én af dem er den finne, som i 2011 donerede 27 armbånd fra sine festivaler til RAGNAROCK?

Nøgenhed og hashboder

Hans første Roskilde Festival var i 1976. Sammenlignet med de små rockfestivaler i Finland var det et sandt mekka: Musikken var mere fremadskuende, mange publikummer gik nøgne omkring, og så kunne man finde mange små hashboder blandt campingteltene, der stod lige foran scenerne. Mentaliteten var radikalt anderledes end i Finland.

De første fem år tomlede han til festivalen. Og hvem spillede? Det fandt han altid først ud af, når han var nået til festivalpladsen. Det var ikke muligt at få informationer, andet end hvornår festivalen begyndte og sluttede.

Som mange andre hardcore roskildegængere var han ikke bleg for at gå til yderligheder, når årets festivaloplevelse skulle sikres. Et år var han militærnægter, mens festivalen fandt sted. Derfor fik han lavet en lægeerklæring, så han kunne komme afsted. Det år blev Roskilde Festival til det perfekte hvile for en dårlig ryg.

Fællesbus for finske hippier

Fra 1980 begyndte der at køre busser til festivalen. Rygterne om Roskilde Festival havde spredt sig blandt de finske hippier, og der var grobund for at køre busser til Roskilde.

Vores ven blev selv chauffør fra 1981, og har kørt bus til festivalen gennem mange år. Han gjorde det stadigvæk i 2011. På et tidspunkt var man helt oppe på ti finske festivalbusser. Der er dog flere der er begyndt at tage flyveren, så antallet er faldet gennem årene. I 2011 var der to busser tilbage.

Vi håber at se dem igen til næste år.

Vil du have artikler som denne direkte i din indbakke to gange om måneden?

Så tilmeld dig RAGNAROCKs nyhedsbrev på få sekunder her.

Så deltager du samtidig hver måned i lodtrækningen om fede præmier.

FLERE NYHEDER

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »

Tag familien med på RAGNAROCK i efterårsferien

Skal hele familien have det sjovt, er RAGNAROCK et godt bud på en aktivitet til efterårsferien. Tag med på en helt ny omvisning, der går tæt på TV-2 og bandets arbejde med at finde frem til den helt rigtige lyd, og bliv klogere på lydindspilning gennem tiden. Eller kast jer ud i at teste, om I selv kan få succes som upcoming band.

Læs mere »
X