En vild idé
Det er vist de færreste, der kan prale af i deres gymnasietid at have grundlagt noget, der skulle blive til en af Nordeuropas største kulturbegivenheder. Det kan Jesper Switzer og Mogens Sandfær.
I 1971 gik de på Roskilde Katedralskole, hvor de var med til at arrangere gymnasiefester. Her fik de hjælp fra bookeren Karl Fischer til at arrangere musikken. En dag ringede han til Jesper med en vild idé: en to-dages musikfestival i Roskilde. Den idé faldt i god jord hos de to flippede gymnasiaster.
De havde set filmen om den amerikanske Woodstock festival, der var blevet afholdt i 1969. Der var ikke noget højere at stræbe efter, end et Woodstock på dansk grund. De to venner gik i gang med projektet.
Kaos!
Egentligt ville de have afholdt festivalen ved Borrevejle Vig, der lå naturskønt ved Roskilde Fjord. De havde en aftale på plads, men udlejeren blev betænkelig ved projektet. Kunne de unge drenge magte oprydningen, og handlede festivalen i virkeligheden snarere om druk end musik? Aftalen blev ophævet, og gymnasieeleverne måtte se sig om efter et nyt sted til festivalen.
Valget faldt på den nyanlagte dyrskueplads uden for Roskilde. Selvom de syntes, at den var deprimerende, så havde de ikke noget valg. Festivalen nærmede sig.
Lidt mere end en uge før festivalen mødte de to kammerater op sammen med 15-20 frivillige og gik i gang med at bygge pladsen op.
Ingen af dem havde erfaringer med noget lignende.
Ingen af dem tænkte på at få lavet et tæt tag på scenen. Ingen af dem troede, at publikum kunne finde på at springe over hegnet. Ingen af dem anede, hvor meget 10-12.000 festivalgæster svinede. Ingen af dem troede, at Karl Fischer ville løbe med pengene. Ingen af dem vidste, at den festival de skabte, ville være et magisk udflugtsmål for tusindevis af gæster 50 år senere.
For selvom festivalen 1971 endte med et økonomiske og organisatorisk kaos, så lagde den grundstenen for de fremtidige festivaler på Dyrskuepladsen.
Året efter meldte nye arrangører sig på banen. To styks, faktisk. En fond og en drømmende amerikaner.
En pool med budding
Folkesangeren Tony Busch fra USA havde en krøllet hjerne. Hans drømme spændte vidt. Fra oprettelsen af en kommunikationsskole til en festival i Roskilde – naturligvis ledsaget afet badebassin fyldt med budding. Alene kunne han dog ikke løfte opgaven.
Gymnasieeleverne fra året før havde fået nok. De havde både misset en masse skolegang, og alt hvad der kunne minde om lommepenge i forsøget på at rydde op på den smadrede dyrskueplads.
I stedet fandt han hjælp hos den lokale forening Roskildefonden. Siden 1932 havde den stået for afholdelsen af byfesterne i Roskilde. Dengang under navnet Roskilde Byfestkomité.
Overskuddet blev doneret til fordel for børn og unge. Det var en stærk forening med en god lokal forankring, og masser af frivillige kræfter til at støtte op om et arrangement som Roskilde Festival 1972. Den blev lanceret under navnet Fantasy Festival.