Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Læsetid: 2 min
DETALJEN. RAGNAROCK er fuld af gode historier, store som små. Her får du en detalje fra udstillingerne. I denne omgang stiller vi skarpt på en et af de mange kunstværker, der kommenterer på udstillingernes historiske genstande. Foto: RAGNAROCK, Maria Olsson
Last Night a DJ Saved My Life…
…sang den amerikanske discogruppe Indeep i 1982. Og du kender det sikkert godt. De der aftener på dansegulvet, hvor der bare lige er den éne sang, du bare lige må høre. Nu. For ellers er det måske ikke sikkert, at du overlever.
Hvis ikke du kender det, så gør den amerikanske kunstner Brian DeGraw helt sikkert.
Ud over at være kunstner, så er Brian DeGraw også en anerkendt musiker i blandt andet den eksperimenterende gruppe Gang Gang Dance. Og så er han også natklub-DJ.
GRIME, Kate Bush og Patti Smith
Værket DJ Requests handler om netop rollen som Dj og formidler af musik til natklubbens publikum. Det består ganske enkelt af nogle musikønsker skrevet på tilfældige papirlapper, som Brian DeGraw har fået smidt efter sig ved DJ-pulten.
På en en-dollarseddel er der en der ønsker, at han skal spille noget Grime. På et stykke toiletpapir, er der en der har ønsker sig Gut Feeling med DEVO. Flere har skrevet musikønsker på tomme billagssedler, som de sikkert har fået udleveret i baren, når de har spurgt efter et stykke papir. Patti Smith. Kate Bush. New Order.
ORIGINAL. Da Marcel Duchamps urinal blev sendt til The Society of Independent Artists’ første åbne udstilling kom den ikke med. Det på trods af, at Duchamp selv var direktør for selskabet, og alle der havde betalt deres medlemskab fik garanti på at få sine værker udstillet. Han signerede den under pseudonymet R. Mutt. Foto: Alfred Stieglitz
Fra pissekumme til kunst
Alle disse stykker papir har Brian DeGraw sat op, side om side som dokumenter – nærmest som et nøgternt bevismateriale på publikums musikalske begær, lige præcis dén aften, hvor de er blevet samlet ind. Og så er de blevet rammet ind som et kunstværk.
Indenfor den moderne kunst, er det ikke ukendt, at man ser almindelige hverdagsobjekter, der bliver taget ud af deres almindelige sammenhæng og gjort til kunstværker. Et af de første, og nok mest berømte eksempler, er Marcel Duchamps Fontaíne fra 1917, som bare var en ganske almindelig pissekumme.
I kunsthistorien kalder man denne slags kunst objet trouvé, som betyder funden genstand.
Tidligere har denne type kunst haft en provokerende effekt, da den underminerede de almindelige krav til kunstens æstetik og skønhed. I dag er vi mere vant til, at kunsten kan tage mange forskellige former, og vi bliver måske ikke lige så nemt provokerede.
Det er nok heller ikke provokationen, som Brian DeGraw søger med sit værk. Det søger nærmere at fortælle historien om aftenens fest, og de umiddelbare begær – begær efter musik, som her var så stærke, at de måtte indfries for enhver pris.
Nu er festen slut, og her ser vi resterne efter dette begær, som nok er blevet efterfulgt af tømmermænd.
Foto: RAGNAROCK, Maria Olsson
Vil du have artikler som denne direkte i din indbakke to gange om måneden?
Så tilmeld dig RAGNAROCKs nyhedsbrev på få sekunder her.
Så deltager du samtidig hver måned i lodtrækningen om fede præmier.
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Musikeren og produceren Jan Lysdahl har de seneste 40 år været med til at forme dansk pop og rock. Bag trommesættet og mixerpulten har han samarbejdet med dansk musiks største navne. Den 5. oktober gæster han Rockgiganter og Mikrobryg på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.
Mens den første af RAGNAROCKs Dunhammeraftner – med Steppeulvene den 28. februar – så småt nærmer sig udsolgt, er der åbnet for billetsalget til anden aften i rækken af koncerter med legendarisk syrerock: 30. marts er det Young Flowers, der lægger vejen forbi museet på Rabalderstræde.
Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…