RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Brian DeGraw: DJ Requests

Læsetid: 2 min

DETALJEN. RAGNAROCK er fuld af gode historier, store som små. Her får du en detalje fra udstillingerne. I denne omgang stiller vi skarpt på en et af de mange kunstværker, der kommenterer på udstillingernes historiske genstande. Foto: RAGNAROCK, Maria Olsson

Last Night a DJ Saved My Life…

…sang den amerikanske discogruppe Indeep i 1982. Og du kender det sikkert godt. De der aftener på dansegulvet, hvor der bare lige er den éne sang, du bare lige høre. Nu. For ellers er det måske ikke sikkert, at du overlever.

Hvis ikke du kender det, så gør den amerikanske kunstner Brian DeGraw helt sikkert.

Ud over at være kunstner, så er Brian DeGraw også en anerkendt musiker i blandt andet den eksperimenterende gruppe Gang Gang Dance. Og så er han også natklub-DJ.

 

GRIME, Kate Bush og Patti Smith

Værket DJ Requests handler om netop rollen som Dj og formidler af musik til natklubbens publikum. Det består ganske enkelt af nogle musikønsker skrevet på tilfældige papirlapper, som Brian DeGraw har fået smidt efter sig ved DJ-pulten.

På en en-dollarseddel er der en der ønsker, at han skal spille noget Grime. På et stykke toiletpapir, er der en der har ønsker sig Gut Feeling med DEVO. Flere har skrevet musikønsker på tomme billagssedler, som de sikkert har fået udleveret i baren, når de har spurgt efter et stykke papir. Patti Smith. Kate Bush. New Order.

ORIGINAL. Da Marcel Duchamps urinal blev sendt til The Society of Independent Artistsførste åbne udstilling kom den ikke med. Det på trods af, at Duchamp selv var direktør for selskabet, og alle der havde betalt deres medlemskab fik garanti på at få sine værker udstillet. Han signerede den under pseudonymet R. Mutt. Foto: Alfred Stieglitz

Fra pissekumme til kunst

Alle disse stykker papir har Brian DeGraw sat op, side om side som dokumenter – nærmest som et nøgternt bevismateriale på publikums musikalske begær, lige præcis dén aften, hvor de er blevet samlet ind. Og så er de blevet rammet ind som et kunstværk.

Indenfor den moderne kunst, er det ikke ukendt, at man ser almindelige hverdagsobjekter, der bliver taget ud af deres almindelige sammenhæng og gjort til kunstværker. Et af de første, og nok mest berømte eksempler, er Marcel Duchamps Fontaíne fra 1917, som bare var en ganske almindelig pissekumme.

I kunsthistorien kalder man denne slags kunst objet trouvé, som betyder funden genstand.

Tidligere har denne type kunst haft en provokerende effekt, da den underminerede de almindelige krav til kunstens æstetik og skønhed. I dag er vi mere vant til, at kunsten kan tage mange forskellige former, og vi bliver måske ikke lige så nemt provokerede.

Det er nok heller ikke provokationen, som Brian DeGraw søger med sit værk. Det søger nærmere at fortælle historien om aftenens fest, og de umiddelbare begær – begær efter musik, som her var så stærke, at de måtte indfries for enhver pris.

Nu er festen slut, og her ser vi resterne efter dette begær, som nok er blevet efterfulgt af tømmermænd.

Foto: RAGNAROCK, Maria Olsson

Vil du have artikler som denne direkte i din indbakke to gange om måneden?

Så tilmeld dig RAGNAROCKs nyhedsbrev på få sekunder her.

Så deltager du samtidig hver måned i lodtrækningen om fede præmier.

FLERE NYHEDER

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »

FRA RADIO LUXEMBOURG TIL TIKTOK: NY SPOTUDSTILLING LUKKER DEN MUSIKALSKE GENERATIONSKLØFT MELLEM UNGE OG DERES FORÆLDRE

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I en ny udstilling undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur. For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring? Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Læs mere »

Historien bag musikken 2024

I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.

Læs mere »
X