MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Brian DeGraw: DJ Requests

Læsetid: 2 min

DETALJEN. RAGNAROCK er fuld af gode historier, store som små. Her får du en detalje fra udstillingerne. I denne omgang stiller vi skarpt på en et af de mange kunstværker, der kommenterer på udstillingernes historiske genstande. Foto: RAGNAROCK, Maria Olsson

Last Night a DJ Saved My Life…

…sang den amerikanske discogruppe Indeep i 1982. Og du kender det sikkert godt. De der aftener på dansegulvet, hvor der bare lige er den éne sang, du bare lige høre. Nu. For ellers er det måske ikke sikkert, at du overlever.

Hvis ikke du kender det, så gør den amerikanske kunstner Brian DeGraw helt sikkert.

Ud over at være kunstner, så er Brian DeGraw også en anerkendt musiker i blandt andet den eksperimenterende gruppe Gang Gang Dance. Og så er han også natklub-DJ.

 

GRIME, Kate Bush og Patti Smith

Værket DJ Requests handler om netop rollen som Dj og formidler af musik til natklubbens publikum. Det består ganske enkelt af nogle musikønsker skrevet på tilfældige papirlapper, som Brian DeGraw har fået smidt efter sig ved DJ-pulten.

På en en-dollarseddel er der en der ønsker, at han skal spille noget Grime. På et stykke toiletpapir, er der en der har ønsker sig Gut Feeling med DEVO. Flere har skrevet musikønsker på tomme billagssedler, som de sikkert har fået udleveret i baren, når de har spurgt efter et stykke papir. Patti Smith. Kate Bush. New Order.

ORIGINAL. Da Marcel Duchamps urinal blev sendt til The Society of Independent Artistsførste åbne udstilling kom den ikke med. Det på trods af, at Duchamp selv var direktør for selskabet, og alle der havde betalt deres medlemskab fik garanti på at få sine værker udstillet. Han signerede den under pseudonymet R. Mutt. Foto: Alfred Stieglitz

Fra pissekumme til kunst

Alle disse stykker papir har Brian DeGraw sat op, side om side som dokumenter – nærmest som et nøgternt bevismateriale på publikums musikalske begær, lige præcis dén aften, hvor de er blevet samlet ind. Og så er de blevet rammet ind som et kunstværk.

Indenfor den moderne kunst, er det ikke ukendt, at man ser almindelige hverdagsobjekter, der bliver taget ud af deres almindelige sammenhæng og gjort til kunstværker. Et af de første, og nok mest berømte eksempler, er Marcel Duchamps Fontaíne fra 1917, som bare var en ganske almindelig pissekumme.

I kunsthistorien kalder man denne slags kunst objet trouvé, som betyder funden genstand.

Tidligere har denne type kunst haft en provokerende effekt, da den underminerede de almindelige krav til kunstens æstetik og skønhed. I dag er vi mere vant til, at kunsten kan tage mange forskellige former, og vi bliver måske ikke lige så nemt provokerede.

Det er nok heller ikke provokationen, som Brian DeGraw søger med sit værk. Det søger nærmere at fortælle historien om aftenens fest, og de umiddelbare begær – begær efter musik, som her var så stærke, at de måtte indfries for enhver pris.

Nu er festen slut, og her ser vi resterne efter dette begær, som nok er blevet efterfulgt af tømmermænd.

Foto: RAGNAROCK, Maria Olsson

Vil du have artikler som denne direkte i din indbakke to gange om måneden?

Så tilmeld dig RAGNAROCKs nyhedsbrev på få sekunder her.

Så deltager du samtidig hver måned i lodtrækningen om fede præmier.

FLERE NYHEDER

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »

Tag familien med på RAGNAROCK i efterårsferien

Skal hele familien have det sjovt, er RAGNAROCK et godt bud på en aktivitet til efterårsferien. Tag med på en helt ny omvisning, der går tæt på TV-2 og bandets arbejde med at finde frem til den helt rigtige lyd, og bliv klogere på lydindspilning gennem tiden. Eller kast jer ud i at teste, om I selv kan få succes som upcoming band.

Læs mere »
X