RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

BENZINSLUGEREN BETZY – GASOLIN'S DOLLARGRIN

Af Anders Jørgensen

Læsetid: 2 min.

De startede med at skubbe deres grej afsted i en gammel trækvogn. Senere opgraderede de til en Hanomag-varevogn. Men da Gasolin’ for alvor slog igennem købte de et ægte dollargrin: Betzy

DOLLARGRIN. For Gasolin’ gik det så godt, at de endte med at købe det største dollargrin de kunne få fingrene i. Valget endte på en 1961 Plymouth Fury, som sidenhen er blevet et ikon på Gasolin’s storhed og succes. Foto: Trine Sejthen

Gasolin’ endte med at købe en mørkeblå Plymouth Fury fra 1961. Den blev bygget i Detroit under byens storhedstid som motor-mekka. Den var indbegrebet af frihed, energi og rock ’n’ roll. Gasserne døbte den Betzy i bedste americana-stil.

Og Betzy var ganske unik. Hun var nemlig blevet ombygget i Sverige, så hun var blevet ekstra lang og dermed kunne klassificeres som en limousine.

Med en længde på seks meter og en bredde på to meter blev Betzy et særsyn på de danske landeveje og gav gasserne en masse opmærksomhed.

Udover at fragte gruppen rundt, så blev Betzy også brugt som et lydstudie. Når Gasolin’ havde indspillede en sang, blev kvaliteten testet i Betzy. Hvis det lød godt, var alt fjong. Hvis ikke, så var det en ommer.

Gasserne blev hurtigt så glade for Betzy, at de indspillede en kærlighedserklæring til hende – Sangen om Betzy. Den blev aldrig udgivet, da der ikke var plads på gruppens syvende og sidste album Gør det noget.

Sangen kan kun høres på RAGNAROCK.

Transformationen fra trækvognen, hvor gasserne måtte slide og slæbe for at få deres grej rundt, til luksuslimousinen Betzy, står fortsat som et stærkt billede på Gasolin’s massive succes og indvirkning på den danske musikscene.

Da bandet blev opløst i 1978, valgte Franz Beckerlee at købe Betzy. Beckerlee nåede at eje Betzy i cirka 35 år før han donerede hende til RAGNAROCK, hvor hun har stået lige siden.

I anledningen af RAGNAROCKs Gasolin’ udstillingen har Betzy fået en markant plads i museets indgang og står stolt frem som noget af det første gæsterne møder på museet. Og selvfølgelig med Sangen om Betzy kørende på bilradioen.

Benzinslugeren Betzy

Mærke: Plymouth Fury.

Land: USA.

Årgang: 1961.

Motor: V8.

Volumen: 5,2 liter.

HK: 233 v 4.600 o/min.

Moment: 460 Nm. v. 2.400 o/min.

Transmission: 3-trins-trykknap automatisk.

Længde: 600 cm.

Bredde: 203 cm.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Vigtige privatfotos af Kashmir udstilles for første gang

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Vigtige privatfotos af Kashmir udstilles for første gang Tekst: Karina Edlund Jensen Fotos: Poul Martin Bonde, privatfotos I spot-udstillingen ‘The Good Life’ er det for første gang muligt at se et udvalg af de private billeder, som pladeselskabsmanden Poul Martin Bonde tog af bandet i løbet…

Læs mere »

Opkaldt efter fræk magasinforside

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Opkaldt efter fræk magasinforside 25.10.2024 Af: Karina Edlund Jensen Det var en magasinforside, der inspirerede Kasper Eistrup til navnet på Kashmirs megahit af et abum ‘The Good Life’. Billederedigering: Kristian Grøndahl /ROMU.  Albumtitlen ‘The Good Life’ er for længst blevet en klassiker i nyere dansk rockhistorie. Hidtil har…

Læs mere »

Kashmir

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube KASHMIRS ‘THE GOOD LIFE’ VÆKKES TIL LIVE EFTER 25 ÅR 06.05.2024 ’The Good Life’ udstillingen kan opleves fra den 13. september på RAGNAROCK. Grafik: Dennis Reindau.  I år er det 25 år siden, at det danske rockband Kashmir udgav albummet ’The Good Life’, som blæste både…

Læs mere »

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »
X