RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

DA BLACK SABBATH GJORDE MUSIKKEN OND

af Jakob Caspersen

LÆSETID: 3 MINUTTER

50 ÅR MED HEAVY

Til lyden af torden, silende regn og kirkeklokker åbnede Black Sabbath et nyt kapitel i musikhistorien i 1970. 50 år senere har heavy metal genren guldbryllup med et publikum, der omfavner både den gamle og den nye metal som aldrig før.

SORT. Med deres første album skabte de fire arbejderdrenge fra Birmingham en arv, der stadig er aktuel.
Fra venstre: Geezer Butler, Tony Iommi, Bill Ward og Ozzy Osbourne. Warners Bros.

Det var lidt af en tilfældighed, at Black Sabbath gik over i historien som grundlæggerne af det vi i dag kender som heavy metal. I 1969 hed bandet Earth, og de var i krise. Et andet band, der også spillede i Birmingham-området havde samme navn, og der var sket forvekslinger mellem de to.

Derfor besluttede de fire musikere sig for at ændre navn.

Musikalsk gyser

Idéen kom fra en publikumssucces i biografen overfor deres øvelokale. Bassisten ”Geezer” Butler undrede sig over hvorfor folk ville betale penge for at se en gyserfilm. Den undren blev vendt til et spørgsmål:

Kan man lave en musikalsk pendant til en horrorfilm?

Et halvt år senere havde gruppen svaret på dette spørgsmål med deres selvbetitlede debutalbum. Og navnet på filmen der inspirerede de unge mænd i Birmingham? Black Sabbath.

Med djævlen i hælene

Geezer interesserede sig levende for det okkulte. I et natligt syne så han en mand klædt i sort ved sin sengekant. Det blev inspirationen til åbningssangen på albummet. Teksten skrev han sammen med bandets forsanger, Ozzy Osbourne.

I sangen møder vi en mørk skikkelse med øjne af ild. Løb. Det er satan selv, der kommer efter dig.
Gruppens guitarist og komponist Tony Iommi indfanger tekstens uhygge i et tungt, langsomt, guitarriff. Det er baseret på det såkaldte tritonusinterval – en skinger sammensætning af toner, der også går under navnet djævelens interval.

 

KONTRAST. Black Sabbaths mørke univers var en skarp kontrast til tidens flowerpower musik.
Det var særligt Tommy Iommis originale guitarlyd og kompositioner, der satte tonen.Adam Bielawki  CC BY-SA 3.0

Sprut, stoffer og storhed

Mod alle odds bliver albummet Black Sabbath en stor succes. Det totalt ukendte band fra Birmingham blev nummer 8 på den britiske albumhitliste, på trods af skarp kritik fra anmelderne.

Bandet havde en lang karriere, der navnlig for Ozzys vedkommende var fuld af sprut, stoffer og skandaler.

De spillede deres sidste koncert i hjembyen Birmingham d. 4 februar 2017. For nylig udgav den nu 71-årige Ozzy et soloalbum, der er centreret om døden.
Han blev i januar diagnosticeret med Parkinson.

En kulsort arv
Selvom bands som Led Zeppelin og Deep Purple også er blevet krediteret for at være medgrundlæggere af heavy metal genren, så markerer albummet Black Sabbath et klart brud. Der havde aldrig før været et album med sådan en lyd og tekstunivers.

Heavy metal lever videre i bedste velgående i talrige inkarnationer. Både Danmarks største metalfestival Copenhell og den mere undergrundsprægede Kill Town Death Fest blev udsolgt på rekordtid. Og tæller man efter, så finder man hele 72 forskellige undergenrer af heavy metal på Wikipedia.

Alle har de en fælles rod i Black Sabbaths første album, der udkom for 50 år siden.

OZZY. The Wizzard of Ozz, Ozzman, The Madman, The Prince of darkness, The Godfather of heavy metal.
John Michael Osbourne er en mand af mange navne. Sådan så han ud, da Black Sabbath takkede af i 2017.
Egghead06 CC BY-SA 4.0

FAKTAKTJEK

Bed Ozzy hovedet af en flagermus?
 
JA!
Det var en uplanlagt del af sceneshowet til hans solokoncert d. 20/1-1982 i Des Moines, USA.
Her kastede den 17-årige fan Mark Neal en flagermus op på scenen. Det var langt fra unormalt at fans smed ting på scenen til Ozzys koncerter. Måske havde Ozzy ikke indset, at det var en rigtig flagermus.
Han beskrev den noget aparte smagsoplevelse i sin selvbiografi:
“Immediately, though, something felt wrong. Very wrong. For a start, my mouth was instantly full of this warm, gloopy liquid, with the worst aftertaste you could ever imagine”
Denne video kan kun vises
hvis du accepterer cookies
Klik her for at acceptere cookies

Vil du have artikler som denne direkte i din indbakke to gange om måneden?

Så tilmeld dig RAGNAROCKs nyhedsbrev på få sekunder her.

Så deltager du samtidig hver måned i lodtrækningen om fede præmier.

FLERE NYHEDER

Historien bag musikken 2024

I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.

Læs mere »

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »
X