MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

FOR MIG BETYDER GASOLIN'...

Af Tine Moberg

Læsetid: 3 min.

LYDSPOR. Hundredevis af brugerfortællinger om Gasolin’ vidner om, at Gasolin’ og deres musik selv i 2020 har en kæmpe betydning for folk i alle aldre – også for mange unge.

I 1970’erne opnåede Gasolin’ stjernestatus. Nu skriver vi 2020, og selvom bandet ikke længere er aktivt, står Gasolin’ endnu som Danmarks største rockband nogensinde. At Gasolin’ har stadig en helt særlig plads i mange danskeres hjerter, har været tydeligt for folkene bag særudstillingen ”Så kom med mig” – Gasolin’ 1969-78”. I udstillingen har museets brugere haft mulighed for at dele deres bedste minder med og om Gasolin’ under overskrifterne: ”Tak til Gasolin’ for..”, ”For mig betyder Gasolin’..” og ”Jeg mødte Gasolin’, da..”. Det er endt i hundredevis af fortællinger fra brugere i alle aldre, der på den ene eller anden måde har et bånd til de fire ”Gassere” og deres udødelige musik.

Et stykke danmarkshistorie

En overvældende del af brugerfortællingerne slår tydeligt fast, hvor stor betydning Gasolin’ har haft og faktisk stadig har for brugernes barndom, ungdom og voksenliv.

Gasolin’s musik er i mange familier en videregivet nostalgi, der beretter om fællesskab, hverdagens magi og modet til at være sig selv.

For mig betyder Gasolin’.. Hele min opdragelse har været med Gasolin’ som baggrundsmusik. Det har givet fællesskab og tryghed i verdens store og travle hverdag”, skriver en bruger for eksempel.

Det har været soundtracket til barndom i 80’erne, hvor pladespilleren blev skruet helt op, når de huslige pligter skulle klares, og lydtapetet til efterskoletiden i 90’ernes, hvor Rabalderstræde skulle spilles på repeat. I dag synger elever stadig Langebro i folkeskolen, og når folk til fællessang åbner højskolesangbogen, møder de Masser af succes. Gasolin’ er indbegrebet af dansk musik og kulturarv, og de er et af de bands, der har været med til at gøre den danske musikhistorie til noget helt særligt. Som en bruger skriver:

For mig betyder Gasolin’.. Indbegrebet af dansk musik, dansk kulturarv.. Ingen over, ingen under”

Store følelser

Gasolin’s musik favner bredt, og i deres repertoire findes både de glade sange om fest og dans, kærlighedserklæringerne, de mere eftertænksomme sange og den nøgne hverdagspoesi.

En lille håndfuld af museets brugere beretter om, at de i 70’erne mødte deres bedre halvdele under Gasolin’ koncerter, og derfor har musikken fået en helt speciel plads i deres hjerter. Sangen Kvinde min går igen i flere af de mange fortællinger, og er tæt forbundet med kærlighedserklæringer.

KÆRLIGHED. Kvinde min var baggrundsmusikken til et frieri.

Gasolin’s musik er nostalgi, når det er bedst, og selv helt unge brugere har berettet om, hvordan det er Gasolin’ der bliver sat på anlægget, når de skal hjælpes igennem de mest regnfulde dage. Det er musik mange kan relatere til, ligegyldigt hvilket årstal der står på fødselsattesten. Musikken fortæller både historierne om kærestesorgerne og den sprøde ungdomstids uforglemmelige stunder:

Tak til Gasolin’ for.. de mange dejlige kys på dansegulvet, til den sidste sang tidligt på morgenen, inden de lune thebirkes og kakaomælk

De uforglemmelige oplevelser tæt på

Nogle var så store fans, at de i perioder dedikerede en enorm del af deres fritid, til at følge gasserne rundt på hele turnerer for at opleve deres store idoler igen og igen. Havde man ikke råd til de utallige billetter, der skulle til, måtte der arbejdes for sagen. Gennem Gasolin’ fanklubben – der blev styret af Franz’ mor, Kitt Beckerlee – var nogle af fansene så heldige, at de fik lov til at følge gasserne rundt på turne og hjælpe Mama Beckerlee med at sælge merchandise.

Tak til Gasolin’ for.. at have passet rigtig godt på os, da vi var med på dele af 76-touren og (næsten) hele 77-touren, hvor vi solgte Gasolin’-ting for Mama Beckerlee. Det var en vild tid!..”

Det var i starten af Gasolin’s karriere slet ikke utænkeligt, at gasserne havde tid til at sige hej og skrive en autograf efter en koncert, eller når fansene var så heldige at møde dem på gaden. I takt med at bandet opnåede stjernestatus, voksede kampen om opmærksomheden også. De havde dog fortsat manererne i orden, og ramte de en fan i et forgængerfelt, så var det mindste de kunne gøre at tage personen med til albumindspilning.

TH.

DERDUAF. En uheldig fan blev ramt af Gasolin’s kassevogn i et fodgængerfelt. Heldigvis var Gassernes manerer i orden, så han blev hevet op i kassevognen og kørt med til albumindspilning. Foto: Tine Moberg/RAGNAROCK.

TV.

TVANG. Når mor og far er vilde med Gasolin’, kan det ende i en ufrivillig tur på museum. Foto: Tine Moberg/RAGNAROCK.

Kulturarven føres videre – måske

Det er dog ikke alle der er med på Gasolin’-bølgen. Nogle gange prøver forældre ihærdigt at give noget videre til deres børn, som forældrene selv synes var det fedeste, da de var unge. Nogle bider på, for andre ender det i en ufrivillig tur på museum.

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

RAGNAROCK LYNQUIZ MAJ

Hvilket år kunne festivalen prale af sin første reggae-koncert med ingen ringere end Bob Marley and the Wailers? Test din paratviden i RAGNAROCKs lynquiz!

Læs mere »

TAG MED PÅ GÅDEJAGT EFTER ROSKILDE FESTIVAL-ÅNDEN

Der skal laves rockmoves og gættes festivalklassikere, når deltagerne i en ny gådejagt går på opdagelse i minder og musik på dyrskuepladsen i Roskilde. Gådejagten ”Er I der Roskilde?” er en del af RAGNAROCKs nye udstilling ’Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival.’

Læs mere »

DERFOR RAMMER DET SÅ HÅRDT, AT ROSKILDE FESTIVAL IGEN BLIVER AFLYST

Roskilde Festival skaber minder i bunkevis. Historier om at være ung for fuld udblæsning. Oplevelser, der ændrer den, du er. Efter flere års arbejde med at skabe RAGNAROCKs særudstilling ‘Smattens Magi: 50 års aftryk af Roskilde Festival’ har museumsinspektør Rasmus Rosenørn fået Roskilde Festival helt ind under huden. Og for ham står det klart, at aflysningen af årets festival har stor betydning for ikke bare unge men også dansk ungdomskultur – og måske også for alle andre. Mia Ramsing har spurgt ham hvorfor.

Læs mere »

FESTIVALHISTORIE: SYV MARKANTE ØJEBLIKKE

Roskilde Festivalen står midt i et af de mest skelsættende øjeblikke i sin historie. For andet år i træk er den store musikevent aflyst grundet coronapandemien. Men det er ikke første gang, at ’Roskilde’ gennemlever markante hændelser, der er gået over i (festival)historien. Mia Ramsing Jensen stiller her skarpt på syv betydningsfulde begivenheder i Roskilde Festivalens levetid.

Læs mere »

KLAI’S GIVER NYT LIV TIL CAFÈ RAGNAROCK

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube KLAI’S GIVER NYT LIV TIL CAFÈ RAGNAROCK Læsetid: 2 min. Klai’s Kitchen, som det seneste år har serviceret gæster i cafeen på Roskilde Museum, står nu også bag menukortet på RAGNAROCK. Parret bag har overtaget forpagtningen af Café RAGNAROCK, og gæsterne kan roligt sætte næsen op…

Læs mere »

GRAFFITI-KONGERNE AF ROSKILDE FESTIVAL

Op gennem 1990erne begyndte Roskilde Festival at få store problemer med graffiti-glade publikummer, der tegnede overalt på hele festivalen. I 1999 løste festivalen det ved at frigive et stort område til lovlig graffiti, som Lars Pedersen lige siden har stået for. I dag er graffiti blevet en fast del af Roskilde Festival. Derfor indgår det også i RAGNAROCKs særudstilling ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”, hvor Lars og hans kompagnon Peter Skensved fra Institut for Urban Kunst har malet et helt nyt graffiti-kunstværk, der omhandler 50 års festivalkultur.

Læs mere »

HENRIK VIBSKOV ER EN DEL AF “SMATTENS MAGI”

Den verdenskendte danske designer og kunstner Henrik Vibskov indgår i
RAGNAROCKs særudstilling ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”. Det gør han med det helt nye og specialdesignede installationsværk ”Purple Haze”, der tager udgangspunkt i festivalens særlige stemning og enorme campingområde.

Læs mere »

A wop baba loo bop a wop bam boom!

FÅ gode historier og quiz i indbakken hver MÅNED.

X