Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Læsetid: 2 min.
Den verdenskendte danske designer og kunstner Henrik Vibskov indgår i
RAGNAROCKs særudstilling ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”. Det gør han med det helt nye og specialdesignede installationsværk ”Purple Haze”, der tager udgangspunkt i festivalens særlige stemning og enorme campingområde.
Kunstner og designer Henrik Vibskov har skabt den 125 m2 store kunstinstalltion Purple Haze som består af 50 telte – et for hvert år. Kunstinstallationen kan opleves som en del af i udstillingen “Smattens Magi”. Foto: Daniel T. N. Rasmussen / ROMU
Når museet RAGNAROCK i dag slår dørene op for den spektakulære særudstilling om Roskilde Festivals 50-årige historie, kan publikum blandt meget andet glæde sig til at opleve et helt nyt installationsværk kreeret af den verdenskendte danske designer Henrik Vibskov.
Værket med titlen ”Purple Haze” er designet særligt til udstillingen og tager sit udgangspunkt i festivalens 50-årige historie, hvor publikum og det enorme campingområde spiller nogle af hovedrollerne. Installationsværket består af ikke mindre end 50 specialdesignede, belyste og sammensatte telte, der fylder hele udstillingsrummets bagvæg.
Den overordnede idé med værket har været at skabe en refleksion af hele teltbyen på campingområdet, som er en stor del af Roskilde Festival. Udstillingsrummets bagvæg er blevet lukket helt af med de 50 telte, og der er sat lys på bagfra og indenunder for at skabe en stemning og illusion om, at man går rundt om aftenen på festivalens campingområde, hvor forskellige telte, farver og skygger fletter ind i hinanden.
”Roskilde Festival har en stor plads i mit hjerte. Jeg er kommet jævnligt på festivalen igennem 30 år og har haft nogle af mine største oplevelser både privat og professionelt derude. Man bliver taget utroligt godt imod, og den har noget familiært over sig som er unikt. Jeg håber, at folk med udstillingen her kommer til at mærke den fantastiske Roskilde-stemning, og jeg er rigtig glad for at være med”, fortæller Henrik Vibskov.
Roskilde Festival har en stor plads i mit hjerte.
”Totalt pisse skæv. Foretog mig intet”
”Purple Haze” er en berømt og berygtet cannabis art udødeliggjort af Jimi Hendrix i sangen af samme navn. Navnet er også titlen på Henrik Vibskovs installationsværk, og det harmonerer godt med farverne på teltene, der er lavet i nuancer af lilla, lavendel og orange. Samtidig har publikum på Roskilde Festival aldrig været blege for en god koger eller kongebrandert igennem årene.
Ud over farverne på teltene er de alle udsmykket med forskellige publikumscitater fra festivalens mangeårige levetid. Citaterne er skrevet med sort sprittusch rundt om på teltene og består af vidt forskellige statements om eufori, fuldskab og bands, der har spillet på festivalen. Eller mere poetiske og politiske citater og betragtninger om livet og den tilstand man er i, når man er på Roskilde Festival.
Her er et par eksempler på nogle af de brugte publikumscitater:
Kom med bag scenen og hør kunstneren Henrik Vibskov fortælle om den store installation “Purple Haze”.
Roskilde i blodet
Roskilde Festival har haft en stor betydning for Henrik Vibskov både professionelt og personligt igennem de seneste 30 år. Han startede med at kommer der med gymnasievennerne i begyndelsen af 1990erne og er siden kommet tilbage i utallige sammenhænge som professionel.
Ud over at være designer og kunstner er Henrik Vibskov også trommeslager, og han har både optrådt med sit gamle band Luksus, med Mikael Simpson og som en del af Trentemøllers band på festivalen. Han har spillet på de små scener, i Arena og på Orange Scene. Han har lavet scenografi til en masse koncerter og deltaget i forskellige kunstprojekter på festivalen, og så havde han i 10 år i træk sin egen meget populære butik på festivalen, hvor han solgte egne tøjkollektioner.
Henrik Vibsskov har altså i mange år været en særdeles aktiv og alsidig del af Roskilde Festival.
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Musikeren og produceren Jan Lysdahl har de seneste 40 år været med til at forme dansk pop og rock. Bag trommesættet og mixerpulten har han samarbejdet med dansk musiks største navne. Den 5. oktober gæster han Rockgiganter og Mikrobryg på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.
Mens den første af RAGNAROCKs Dunhammeraftner – med Steppeulvene den 28. februar – så småt nærmer sig udsolgt, er der åbnet for billetsalget til anden aften i rækken af koncerter med legendarisk syrerock: 30. marts er det Young Flowers, der lægger vejen forbi museet på Rabalderstræde.
Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…
RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…