Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Af Erling Schliemann
Den 18. september 1970 døde Jimi Hendrix på Hotel Samarkand i London i en alder af 27 år. Et halvt århundrede er gået, og geniet fra Seattle forbindes stadig med rockguitar!
Med tre albums i 1967-68 bragede Jimi Hendrix ind i international rockhistorie. Her præsenteret med den mindre vovede version af coveret til ”Electric Ladyland” til det amerikanske marked: Foto: RAGNAROCK
Jimi Hendrix revolutionerede rockguitaren gennem eksperimenter med guitar og forstærker. I sin live optræden introducerede Jimi Hendrix den elektriske guitar som mere end blot et forstærket instrument: En genstand i rockens udvikling i retning af en performativ kunstart. Alverdens guitarister blev inspireret – i Danmark blandt andre Franz Beckerlee fra Gasolin’. Jimi Hendrix’ karriere tog fart, da Chas Chandler (tidligere bassist i The Animals) hentede ham til London i 1966. Flere prominente guitarister hørte ham spille, og Eric Clapton måtte erkende, at selvom han var Gud i Swinging London, var han ikke Gud i verden. Chandler blev Hendrix’ manager og sammensatte gruppen Jimi Hendrix Experience med Noel Redding på bas og Mitch Mitchel på trommer.
Tre rockklassikere på kort tid
Efter gennembruddet med singlerne ”Hey Joe” og ”Purple Haze” udgav gruppen et mesterværk i form af albummet ”Are You Experienced” den 12. maj 1967, to uger før The Beatles udgav Sgt. Pepper albummet. Trods ublu konkurrence på salgstallet blev albummet en del af soundtracket til ”Summer of Love”. Allerede i efteråret 67 udgav Jimi Hendrix Experience deres andet album. ”Axis Bold as Love”.
I 1968 udgav Jimi Hendrix sit grundigt bearbejdede hovedværk: Dobbeltalbummet ”Electric Ladyland”. Et mesterligt album med vellykkede eksperimenter, hvor også nogle gæstemusikere medvirkede – blandt andre Stevie Winwood på orgel. Albummets berømte cover med en gruppe nøgne kvinder skulle det amerikanske publikum imidlertid ikke udsættes for, så coveret findes i 2 versioner.
Jimi Hendrix nåede kun at udgive tre studiealbum, to livealbum og et compilationalbum, inden han døde. Til gengæld mangler der ikke udgivelser efter hans død, da hver en lydstump, han medvirker på, er udgivet i en eller anden form.
De nøgne kvinder på coveret til ”Electric Ladyland” skulle amerikanske musikkøbere ikke udsættes for. Foto: RAGNAROCK
Kongen af lyd
Jimi Hendrix skrev selv både tekst og musik, men han var også en eminent fortolker, hvilket tydeligt høres på ”Hey Joe” og ”All Along the Watchtower”. Jimi Hendrix var venstrehåndet, men spillede på en Fender Stratocaster højrehåndsguitar, så kontrolknapperne sad øverst. Han stemte ofte guitaren, så den passede til hans stemme, idet den indgik i det musikalske hele – som et instrument. Han brugte forstærkere og højttalere bygget af englænderen Jim Marshall, samt Fuzzboks og wah-wah pedal – og sparede ikke på volumen ved koncerterne.
Jimi’s sensuelle gimmicks
Jimi’s sceneoptræden var til tider voldsom sensuelt grænseoverskridende i datiden og præget af gimmicks, hvad enten han sad på guitaren gned sig op af forstærkeren eller tog guitaren om på ryggen og spillede videre. Den 18. juni 1967 optrådte han på Monterey Pop festival i Californien, hvilket blev hans amerikanske gennembrud.
Koncerten er gået over i historien – ikke mindst på grund af, at Jimi Hendrix sluttede koncerten med at sætte ild til guitaren. Lige så kendt er hans optræden på Woodstock festivalen, hvor han mandag morgen den 18. august 1969 gav en majestætisk optræden udi improvisationer bl.a. med en sønderrivende version af ”Star Spangled Banner”.
Jimi i Danmark
Jimi Hendrix turnerede ustandseligt og nåede at besøge Danmark fire gange, første optræden var den 21. maj 1967 i Falkonercentret. Da Jimi Hendrix besøgte Danmark anden gang den 7. januar 1968 var rygtet løbet i forvejen, så det blev til to udsolgte koncerter i Tivolis Koncertsal. De danske medier fik nu de rosende overskrifter frem i form af ”Hendrix er mester” og ”Hendrix er som født i en elektrisk guitar” m.m.
Den 10. januar 1969 vendte Jimi Hendrix tilbage og forvandlede Falkoner Centret til Electric Ladyland med lange improvisationer over nogle af albummets numre. Efterfølgende fortalte koncertarrangør Knud Thorbjørnsen, at betalingen var den højeste nogensinde betalt til en udenlandsk gruppe bortset fra betalingen til Beatles og Rolling Stones. I 1970 optrådte gruppen – nu med Billy Cox på bas – i Vejlby-Risskov-Hallen i Århus og i KB Hallen i København den 2. og 3. september, hvilket skulle blive Jimi Hendrix sidste optræden i Danmark.
Blandt de mange udgivelser efter hans død er Univibes udgivelse ”Jimi in Denmark” fra 1995. Kvaliteten er ikke den bedste, da man i 60’erne stadig optog live koncerter direkte fra rummet og ikke fra de enkelte instrumenter. Til gengæld giver optagelserne fornemmelsen af at være der, også selvom man ikke nåede at opleve en Jimi Hendrix koncert.
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Musikeren og produceren Jan Lysdahl har de seneste 40 år været med til at forme dansk pop og rock. Bag trommesættet og mixerpulten har han samarbejdet med dansk musiks største navne. Den 5. oktober gæster han Rockgiganter og Mikrobryg på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.
Mens den første af RAGNAROCKs Dunhammeraftner – med Steppeulvene den 28. februar – så småt nærmer sig udsolgt, er der åbnet for billetsalget til anden aften i rækken af koncerter med legendarisk syrerock: 30. marts er det Young Flowers, der lægger vejen forbi museet på Rabalderstræde.
Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…
RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…