RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

”KÆRE GASOLIN’ – SÅ’ DET MIG IGEN”

Af Tine Moberg

Læsetid: 2 min.

FRIHED. Tusindvis af unge dedikerede Gasolin’ fans skrålede i 70’erne med på numre som ”Rabalderstræde”, ”Fi-fi dong” og ”Kvinde min”, og gennem Gasolin’ fanklubben blev det muligt for dem, at komme endnu tættere på deres store idoler. Fanklubben var for mange gas-fans langt mere end bare en fanklub – det var et frirum.  

FANKLUB. I RAGNAROCKS museumssamling findes alle de fanbreve, der i 70’erne blev sendt til Gasolin’ fanklubben. Foto: RAGNAROCK, Tine Moberg.

Kære Gasolin’ JEG ELSKER JER! JEG ELSKER JERES SANGE! JEG ELSKER JERES MUSIK!

… sådan skrev en ung Gasolin’-fan til sine store idoler tilbage i 1977.

De fire christianshavner-drenge Kim, Franz, Wili og Søren tog i 1970’erne Danmarks beatscene med storm og spillede sig direkte ind i næsten alle pladesamlinger i de danske hjem.

Det var Gasolin’s daværende manager, Bjarne Kamby, der i 1972 fik idéen til at starte ”Gasolin’ Fan Club”. Han måtte dog hurtigt erkende, at han ikke havde tiden til at passe den, og derfor overtog Kit ”Mama” Beckerlee ansvaret for fanklubben året efter.

Med udgivelsen af Gas’ 3 i efteråret 1973 slog Gasolin’ for alvor igennem, og landet over skrålede de unge teenagere med på bl.a. ”Inga, Katinka, og smukke Charley på sin Harley”. Medlemstallet i fanklubben eksploderede, og Mama Beckerlee måtte i perioder have hjælp til at besvare de mange fanbreve.

Fanklubben endte med at have over 3000 medlemmer.

Kære Gasolin’ Vil i hjælpe mig? Det håber jeg I vil. Ellers bliver jeg meget ulykkelig.

Det er ikke alle fanbrevene, der udelukkende rummer kærlighedserklæringer til bandet og musikken. Flere fans brugte fanklubben som en dagbog. Det blev et fortroligt sted, hvor mange unge søgte luft for deres frustrationer og løsninger på deres hverdagsproblemer. Det er i brevene tydligt at mærke den tillid, de unge Gas-fans havde til Mama Beckerlee, og ventetiden på et svar føltes ulidelig. Derfor var det heller ikke unormalt, at de utålmodige fans nåede at sende flere breve afsted, før der kom et svar retur.

Andre brugte fanklubben til at søge gode råd om musikbranchen, hvis de selv ønskede en fremtid i Gasolin’s fodspor men manglede gode tips og tricks til at nå dertil. Nogle ønskede blot at være så tæt på deres idoler som overhovedet muligt. De sendte derfor lange spørgeskemaer for at finde ud af, hvad Kims livret var, hvor mange kærester Søren havde haft, om Franz kunne have lyst til at tage med på en date, og for at løse mysteriet om, hvilken balsam der gjorde Wilis hår så smukt.   

Kære Gasolin’ Jeg synes i er mega seje!

For mange fans gik der sport i at rekruttere andre til fanklubben, og når der først var én dedikeret fan i et område, gik der ikke længe, før mange flere kom til.

Gasolin’s musik var sejt, og for mange fans var det vigtigt at vise omverdenen, at Gasolin’ var den del af deres identitet. Det var med stolthed, at medlemskortet til fanklubben blev vist frem til kammaraterne, og gennem fanklubben blev det også muligt at købe merchandise i form af plakater, strygemærker, tændstikæsker mv.

Nogle ønskede brændende at møde andre Gasolin’ fans med samme interesse for musikken og passion for bandet. Fanklubben blev derfor også brugt, som et sted hvor man kunne komme i kontakt med andre Gasolin’ fans.

Kære Gasolin’ Jeg skriver for at høre om i stadig er i live.

I 1977 – året før Gasolin’ går i opløsning – drejer fanklubben nøglen om og lukker ned.

Kit Beckerlee var den brændende ildsjæl bag fanklubben, og i fem år havde hun været som en ekstra mor og penneven for mange af de unge gas fans.

I 2010 donerede Kit fanbrevene samt medlemskartoteket og det overskydende merchandise til RAGNAROCK.

I særudstillingen ”Så kom med mig! – Gasolin’ 1969-’78”, har du mulighed for at gå på opdagelse, i et lille udvalg af de helt unikke fanbreve.

FLERE NYHEDER

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »

Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken”

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…

Læs mere »

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »
X