RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Tag med på gådejagt efter Roskilde Festival-ånden

Læsetid: 3 min.

Der skal laves rockmoves og gættes festivalklassikere, når deltagerne i en ny gådejagt går på opdagelse i minder og musik på dyrskuepladsen i Roskilde. Gådejagten ”Er I der Roskilde?” er en del af RAGNAROCKs nye udstilling ’Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival.’

FIND EN DATO DER PASSER DIG, OG KØB DIN BILLET HER:

Foto: Trine Sejthen

For andet år i træk må Roskilde Festival aflyse på grund af restriktioner. Savner man lidt af magien, er en gådejagt på den tomme festivalplads en god måde at genopleve stemningen fra Danmarks største festival. Starten går ved RAGNAROCK. Foto: Trine Sejthen

Hvad får man, hvis man slipper et hold gåde-designere løs på en legendarisk festivalplads? Man får “Er I der Roskilde? – Ragnarock Mystery Walk” – en gådejagt, hvor deltagerne skal gå på jagt og sammen finde Roskilde Festivals ånd.

Bag gådejagten ”Er I der Roskilde?” står gådedesign-firmaet HV?M, og jagten er en del af særudstillingen ’Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival’, der for nyligt er åbnet på RAGNAROCK – Museet for rock, pop og ungdomskultur. Her kan gæsterne genbesøge 50 år med Roskilde Festival. Men en vigtig brik i fortællingen om festivalen kunne ikke fysisk deltage i udstillingen: Pladsen hvor det hele foregår.

”Da vi begyndte at konceptudvikle på hele udstillingen, tænkte vi på, hvordan vi kunne aktivere festivalpladsen. Med gådejagten udvider vi udstillingsrummet ved at inddrage pladsen – og det er jo fedt at kunne fortælle et stykke kulturhistorie på stedet, hvor det skete,” siger projektchef på RAGNAROCK, Sebastian Gyrst-Longsig Christensen.

Rockmoves og luftguitar

Gådejagten går ud på, at et hold bestående af familie, kollegaer eller venner skal hjælpes ad med at løse en række festival-relaterede gåder. Ved for eksempel at stemme om, hvem der spiller den bedste luftguitar, eller ved at sende rockmoves til hinanden, så man sammen finder frem til den helt særlige Roskilde Festival-ånd.

”Gåderne er en sjov måde at være sammen. De er et slags spilspejl, hvor man ser hinanden på en ny måde. De kræver prioriteringer, at man snakker sammen og tager nogle beslutninger som hold,” fortæller Thomas Vigild.

Han er gådedesigner hos virksomheden HV?M, der står bag Ragnarock Music Mystery Walk. For HV?M har der ligget en spændende opgave i fremkalde den helt særlige stemning, der hvert år lokker 130.000 mennesker til Roskilde.

”Festivalen er et sted, hvor grupper mødes og snakker sammen, lytter til musik og deler deres musikoplevelse. Derfor ville vi skabe en gådejagt, der bygger på de samme værdier,” forklarer Vigild.

Ekkoet af en festival

Musikken er naturligvis en del af gådejagten. Ved hjælp musiknumre får deltagerne et skud Roskilde-nostalgi direkte ind i øregangene. Også de fysiske spor efter festivalen, nemlig de permanente kunstværker på den ellers tomme festivalplads, skal gøre sit til at få det til at sitre i festivalnerven.

”Selv når der ikke er festival, er der masser af stemning på pladsen, og det er de der 50 års mental patina, vi gerne vil fremkalde. Ånden er der jo altid,” siger Sebastian Gyrst-Longsig Christensen fra RAGNAROCK.

Blandt andet er konstruktionerne i området Dream City udelukkende skabt af festivalgængere, mens skulpturen ME WE er symbolet på det særlige fællesskab, der opstår på pladsen under den årlige festival. Men faktisk i høj grad også, når man med sit hold sætter ud på en gådejagt.

”Det handler om at få aktiveret folk og rystet dem sammen. Gådejagten styrker fællesskabet ved at udfordre deltagerne over de to timer, det tager. Lige som festivalen gør. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Man lærer hinanden at kende – og så finder man forhåbentlig Roskilde-ånden,” fortæller Sebastian Gyrst-Longsig Christensen.

  • Gådejagten begynder på RAGNAROCK og fortsætter på Dyrskuepladsen i Roskilde.
  • Jagten varer omkring to timer og er for 2-6 spillere fra 10 år og op.
  • Det koster 50 kroner pr. person, og der betales et depositum på 200 kroner for spilkittet.
  • Gådejagten kan spilles tirsdag-søndag kl. 10.30-16.30.

 

  • Billetter bookes via Biletto.
    Billetlinks herunder.

Gådejagten er skabt af HV?M for RAGNAROCK og støttet af Augustinus-Fonden.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »

FRA RADIO LUXEMBOURG TIL TIKTOK: NY SPOTUDSTILLING LUKKER DEN MUSIKALSKE GENERATIONSKLØFT MELLEM UNGE OG DERES FORÆLDRE

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I en ny udstilling undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur. For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring? Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Læs mere »
X