MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

ÆBLESKIVEPANDE FRA MOR TOVES

De har været en del af Roskilde Festival næsten fra starten. Allerede i 1995 havde de langet mere end 1,5 mio. æbleskiver over disken fra Mor Toves – og hver en krone er gået til Svogerslev Håndboldklub. Sådan har det været lige siden 1975. Men vejen til den første festival var ikke uden modstand.

Læsetid: 3 min.

HEMMELIG. Syv æbleskiver kunne man bage ad gangen i denne helt almindelige æbleskivepande. I dag er der plads til 60 æbleskiver i panderne hos Mor Tove. Med opskriften, der er stadig hemmelig.

De overbærende smil blev til ren latter på bestyrelsesmødet i Svogerslev Håndboldklub i vinteren 1974/75.

Nok havde de færreste fantasi til at forstille sig, at man kunne sælge æbleskiver til festivaldeltagere – at det ligefrem skulle kunne give et overskud på hele 15.000 kr. var decideret lattervækkende. Men Axel Herløv var en vedholdende mand.

Som formand for foreningen havde han været med til at arrangere salget af æbleskiver til de traditionsrige byfester siden 1972. Det havde både givet penge i kassen og et godt sammenhold i den nystartede forening. Derfor var han forhippet på at overtale bestyrelsen til også at gøre forsøget på den nærliggende festival.

Det blev nogle lange drøftelser. Men til sidst gav de sig. Herløvs løfte om, at de kunne tjene 15.000 kr. blev dog kraftigt modereret, og de satte sig for, at festivalen skulle indbringe 5.000 kr. til den evigt sultne klubkasse.

De lejede en bod, som kun lige akkurat kunne manøvreres frem med en lastbil. Der blev sat nogle almindelige kogeblus op, sammen med alle de æbleskivepander, de kunne låne sig frem til. Det er en af de pander, du kan se i udstillingen.

Pander og kogeplader gør det selvfølgelig ikke alene. Der skulle også være nogle æbleskiver at bage. Det er her Mor Tove kommer ind i billedet.

 

Mor Tove og det hemmelige krydderi

Tove Johannesen var kvinden bag opskriften og i 1975 primus motor på æbleskivebagningen. Hun stillede høje krav til kvaliteten og sikrede, at der blev lavet ensartede æbleskiver hele festivalen igennem. Det er stadigvæk Mor Toves opskrift, der danner grundlaget for de æbleskiver du (forhåbentligvis) kan sætte tænderne i til festivalen i 2021.

Ud over mel, kærnemælk, citron, sukker, natron og æg indeholder de også et hemmeligt krydderi, hvis sammensætning foreningen stadig vogter over.

Tove lånte også håndboldklubben sit villatelt i 1975. Her sammenrørte man æggemassen, der skulle håndteres sterilt. Den beslutning fortrød hun ugen efter, hvor hun tog på campingferie i et telt, der dunstede gevaldigt af æbleskiver.

For æbleskiver blev der solgt i 1975.

I døgndrift langede de frivillige bakker á to kroner stykket med tre æbleskiver over disken. Historien går ligefrem, at der var kø i syv rækker langs hele boden. Kun i tiden mellem 5 og 6 var der stille. Så kom den første bølge af trætte, tømmermandsramte festivalgæster og købte en bakke æbleskiver og en kop kaffe til trøst.

 

En stor succes

Boden var en overvældende succes for klubben, der kunne stikke hele 25.000 kr. i lommen. Det svarer til ca. 125.000 kr. i 2020. Mor Tove var glad. Formand Herløv var glad. Og i bestyrelsen var latteren forvandlet til store smil.

Det er et smil, der sidenhen har bredt sig ud over store dele af Roskilde by og opland. For Svogerslev Håndboldklub var den første blandt mange lokale foreninger, der fik mulighed for at tjene penge på at sælge mad på festivalen.

Det fornemme resultat blev offentliggjort, og året efter stod de lokale foreninger i kø for at få plads på festivalen.

Foreningerne har også bidraget til at give festivalen mere karakter, end hvis den kun havde lagt plads til kommercielle boder. De mange frivillige, glade amatører er med til at definere festivalens gør-det-selv ånd. Ikke to boder er ens, og kreativiteten i navne og udsmykninger er med til at gøre Roskilde Festival til en kalejdoskopisk oplevelse.

Roskilde Festival havde ikke været det samme uden Mor Toves æbleskiver.

 

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

RAGNAROCK LYNQUIZ MAJ

Hvilket år kunne festivalen prale af sin første reggae-koncert med ingen ringere end Bob Marley and the Wailers? Test din paratviden i RAGNAROCKs lynquiz!

Læs mere »

TAG MED PÅ GÅDEJAGT EFTER ROSKILDE FESTIVAL-ÅNDEN

Der skal laves rockmoves og gættes festivalklassikere, når deltagerne i en ny gådejagt går på opdagelse i minder og musik på dyrskuepladsen i Roskilde. Gådejagten ”Er I der Roskilde?” er en del af RAGNAROCKs nye udstilling ’Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival.’

Læs mere »

DERFOR RAMMER DET SÅ HÅRDT, AT ROSKILDE FESTIVAL IGEN BLIVER AFLYST

Roskilde Festival skaber minder i bunkevis. Historier om at være ung for fuld udblæsning. Oplevelser, der ændrer den, du er. Efter flere års arbejde med at skabe RAGNAROCKs særudstilling ‘Smattens Magi: 50 års aftryk af Roskilde Festival’ har museumsinspektør Rasmus Rosenørn fået Roskilde Festival helt ind under huden. Og for ham står det klart, at aflysningen af årets festival har stor betydning for ikke bare unge men også dansk ungdomskultur – og måske også for alle andre. Mia Ramsing har spurgt ham hvorfor.

Læs mere »

FESTIVALHISTORIE: SYV MARKANTE ØJEBLIKKE

Roskilde Festivalen står midt i et af de mest skelsættende øjeblikke i sin historie. For andet år i træk er den store musikevent aflyst grundet coronapandemien. Men det er ikke første gang, at ’Roskilde’ gennemlever markante hændelser, der er gået over i (festival)historien. Mia Ramsing Jensen stiller her skarpt på syv betydningsfulde begivenheder i Roskilde Festivalens levetid.

Læs mere »

KLAI’S GIVER NYT LIV TIL CAFÈ RAGNAROCK

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube KLAI’S GIVER NYT LIV TIL CAFÈ RAGNAROCK Læsetid: 2 min. Klai’s Kitchen, som det seneste år har serviceret gæster i cafeen på Roskilde Museum, står nu også bag menukortet på RAGNAROCK. Parret bag har overtaget forpagtningen af Café RAGNAROCK, og gæsterne kan roligt sætte næsen op…

Læs mere »

GRAFFITI-KONGERNE AF ROSKILDE FESTIVAL

Op gennem 1990erne begyndte Roskilde Festival at få store problemer med graffiti-glade publikummer, der tegnede overalt på hele festivalen. I 1999 løste festivalen det ved at frigive et stort område til lovlig graffiti, som Lars Pedersen lige siden har stået for. I dag er graffiti blevet en fast del af Roskilde Festival. Derfor indgår det også i RAGNAROCKs særudstilling ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”, hvor Lars og hans kompagnon Peter Skensved fra Institut for Urban Kunst har malet et helt nyt graffiti-kunstværk, der omhandler 50 års festivalkultur.

Læs mere »

HENRIK VIBSKOV ER EN DEL AF “SMATTENS MAGI”

Den verdenskendte danske designer og kunstner Henrik Vibskov indgår i
RAGNAROCKs særudstilling ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”. Det gør han med det helt nye og specialdesignede installationsværk ”Purple Haze”, der tager udgangspunkt i festivalens særlige stemning og enorme campingområde.

Læs mere »

A wop baba loo bop a wop bam boom!

FÅ gode historier og quiz i indbakken hver MÅNED.

X