RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

DEN FØRSTE BILLET

Af Jakob Caspersen

Læsetid: 2 min.

Den var trykt forkert, og langt fra alle festivaldeltagerne købte en. På mange måder er den første billet et sindbillede på, hvor dårlig afviklingen af den første Roskilde Festival var. Men frem for alt er den et billede på, hvordan nogle af idealerne fra dengang lever videre i nutidens udgave af begivenheden.

MINDE. Det var langt fra alle publikummer, der købte en billet som denne til Sound Festival i 1971. Ligesom mange gemmer deres armbånd, så blev denne billet også gemt som et minde fra den første festival. Foto: RAGNAROCK

Det var aldrig meningen, at Festivalen skulle ligge på Dyrskuepladsen.

To af de unge hovedarrangører, Jesper Switzer og Mogens Sandfær havde udset sig en naturskøn placering ved Borrevejle Vig ud til Roskilde Fjord. Her lå en lejrskole, som Jesper og Mogens havde lavet en aftale med. Det var klappet og klart.

Men lejrlederen – og måske især hans kone – blev betænkelige ved idéen om at huse en beatfestival i lejrskolens baghave. Hvad nu, hvis de to gymnasieelever ikke havde helt styr på det? Kunne de klare oprydningen fra flere tusinde mennesker? Et inferno af tomme ølflasker og chipsposer var et skræmmescenarie for ham. Jesper og Mogens måtte finde et andet sted til festivalen.

Derfor måtte de nøjes med Dyrskuepladsen. I 1971 var den nyanlagt – og i Jesper og Mogens’ optik stærkt deprimerende. Men kommunen var med på at låne dem pladsen, og det var den eneste mulighed de havde. Til gengæld var der både strøm og toiletter.

Ingen erfaringer

Det betød nu ikke, at de unge arrangører havde helt styr på festivalen. Lidt mere end en uge før festivalen mødte de op sammen med 15-20 frivillige og gik i gang med at gøre pladsen klar.

Ingen af dem havde erfaringer med noget lignende.

Ingen af dem tænkte på at få lavet et tæt tag på scenen. Ingen af dem troede, at publikum kunne finde på at springe over hegnet. Ingen af dem anede, hvor meget 10-12.000 festivalgæster svinede. Ingen af dem troede, at bookeren ville løbe med pengene. Ingen af dem vidste, at den festival de skabte, ville være et magisk udflugtsmål for tusindevis af gæster 50 år senere.

For selvom festivalen 1971 endte med et økonomiske og organisatorisk kaos, så lagde den grundstenen for de fremtidige festivaler på Dyrskuepladsen.

I dag er festivalen en gennemorganiseret, velsmurt maskine. Men den deler stadigvæk nogle af de grundlæggende idéer, som Jesper og Mogens gik med, dengang de fik trykt denne her billet. Idéen om, at mødes i et stort, uforudsigeligt fællesskab med musikken som omdrejningspunkt. Idéen om at skabe noget sammen.

Derfor er billetten et vigtigt vidnesbyrd om festivalens historie.

Glædelig første søndag i advent!

Spred juleglæden med dem du kender.

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »

Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken”

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…

Læs mere »

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »
X