RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Endelig kan gæsterne ’vælte hegnet’ til 50 år med Roskilde Festival

Læsetid: 2 min.

Særudstillingen ’Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival’ har tålmodigt ventet i kulissen på RAGNAROCK. Premieren på udstillingen om Roskilde Festivals historie er nemlig flere gange blevet udskudt på grund af corona. Men fra d. 21. april kan udstillingen endelig åbne.

’Smattens Magi – 50 års aftryk med Roskilde Festival’ markerer et halvt århundrede med festivalen, der hører til blandt de ældste og største i verden. Historien er fortalt gennem festivalgængernes oplevelser – for de er nemlig festivalens virkelige hovednavn. Særudstillingen kan opleves på RAGNAROCK fra 21. april. Foto: Daniel T. N. Rasmussen

Det er stadig usikkert, om festivalgængerne får lov til at snøre de udtrådte sko og bygge en camp på Roskilde Festival til sommer. Til gengæld kan de beholde det pæne tøj på og tage en tur ned ad memory lane, når RAGNAROCK endelig åbner særudstillingen ’Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival’.

”Vi har arbejdet på den her udstilling i mere end et år og ventet i månedsvis på at kunne åbne den. Nu ser det endelig ud til, at vi får lov. Vi glæder os til at ’vælte hegnet’ og lade publikum komme ind og opleve en udstilling, som vi er meget stolte af,” fortæller projektchef Sebastian Gyrst-Longsig Christensen.

Festivalen er et frirum

Selvom der vil være restriktioner for museets besøgende, håber Sebastian Gyrst-Longsig Christensen, at gæsterne vil lade sig rive med af oplevelsen og glemme corona for en stund. Præcis som festivalen gennem 50 år har ageret pause fra den alvorlige hverdag.

”Roskilde Festival er et frirum. Den skaber en ramme, hvor man en uge om året får lov til at give helt slip og vriste sig løs af hverdagens forventninger. Publikum har år efter år skabt den helt særlige Roskilde Festival stemning, og derfor er det deres fortællinger, oplevelser, møder og drømme, som vi lægger vægt på at fortælle i udstillingen,” siger Sebastian Gyrst-Longsig Christensen.

Publikum har år efter år skabt den helt særlige Roskilde Festival stemning

Han er spændt på, hvordan gæsterne vil reagere på ’Smattens Magi – 50 år med aftryk af Roskilde Festival’, hvor de selv er hovednavnet.

”Vi har lavet en udstilling, hvor det er genkendelse og identifikation, der er i højsædet. Og vi håber, at alle, der har været på Roskilde Festival eller har planer om det, får lyst til at komme forbi og genopleve sig selv.”

Historierne fortælles i tre hovedzoner, som er ’Smat’, ’Musik’ og ’Frivillighed’. Derudover har udstillingen et særligt rum dedikeret til ulykken i 2000, hvor ni unge mænd mistede livet under Pearl Jams koncert på Orange Scene. 

Udstillingen er blevet til med bidrag fra Spar Nord Fonden, Bdr. Hartmanns Fond, medarbejdere fra CP Kelco ApS, Alle Tiders Musikby Roskilde samt Foreningen Roskilde Festival.

Læs om udstillingen på www.rf50.dk, som løbende vil blive udbygget med videoer, billeder og artikler.

Se TV2 Lorrys indslag om udstillingen

Udstillingen er blevet til med bidrag fra Spar Nord Fonden, Bdr. Hartmanns Fond, medarbejdere fra CP Kelco ApS, Alle Tiders Musikby Roskilde samt Foreningen Roskilde Festival.

Læs om udstillingen på www.rf50.dk, som løbende vil blive udbygget med videoer, billeder og artikler.

RAGNAROCK holder sig løbende opdateret om gældende retningslinjer for, hvordan museet bedst passer på de besøgende. Foreløbig står det klart, at der bl.a. vil være krav om coronapas, når museerne – om alt går vel – kan åbne fra den 21. april. Det vil sige, at besøgende skal fremvise dokumentation for, at de er vaccineret, tidligere har været smittet, eller at de inden for de sidste 72 timer er testet negativ for covid-19.

museumragnarock.dk kan man løbende følge med i tiltag og retningslinjer, så alle kan passe på hinanden.

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »

FRA RADIO LUXEMBOURG TIL TIKTOK: NY SPOTUDSTILLING LUKKER DEN MUSIKALSKE GENERATIONSKLØFT MELLEM UNGE OG DERES FORÆLDRE

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I en ny udstilling undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur. For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring? Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Læs mere »
X