RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Farvel til Gasolin’ på RAGNAROCK:
Masser af succes – og alt bli’r stille?

Af Mia Ramsing Jensen

Læsetid: 3 min.

Franz Beckerlees guitar, original cover-art, personlige fan-kreationer. Pakket ned, væk, borte, glemt. Er det, hvad der sker, når en museumsudstilling lukker og pakkes væk? Nej! En udstilling lever videre som en vigtig del af museets fremtidige arbejde.

Kom med til nedpakningen af RAGNAROCKs store særudstilling om Gasolin’.

TAK FOR LÅN. Franz Beckerlees famøse halskæde bestod af mange små vedhæng, han havde fået af forskellige venner. Han har venligst udlånt den til udstillingen om Gasolin’. Nu er den pakket nænsomt ned og på vej tilbage til ejermanden. Foto: RAGNAROCK/Jakob Caspersen

I RAGNAROCKs største udstillingsrum er rengøringslyset blevet tændt. Konservator Unn Gelting afmonterer sirligt de genstande, som gennem de seneste knap halvandet år har været oplevet af flere end 40.000 mennesker i særudstillingen ”Så kom med mig – Gasolin’ 1969-78”. Hun gennemgår dem med samlingsvarlige museumsinspektør Rasmus Rosenørn og gør dem klar til opbevaring på magasinet. Med hvide handsker løftes de ud og pakkes omhyggeligt i æsker med syrefrit papir.

Den 6. december var der for sidste gang åbent for besøg i den populære udstilling, og knap havde de sidste gæster forladt lokalerne, før inspektører, konservatorer, håndværkere og andet godtfolk rykkede ind, åbnede montrerne, pakkede Franz’ guitar, specialudgivelser, fankreationer og andre genstande væk og afinstallerede lyden af Kim, Franz, Wili og Søren. Der skulle gøres klar til næste særudstilling – ”Smattens magi – 50 års aftryk af Roskilde festival”.

Men selvom gasserne nu må overlade scenen til fortællingerne om Roskilde Festivalen gennem 50 år, har en udstilling altid et efterliv, der sætter et markant aftryk på museet. For selvom nogle genstande pakkes væk, så har de stadig et særligt og vigtigt videre liv på museet.

Personlige historier med national værdi

I Gasolin’-udstillingen hang en personlig dekorereret cowboy-vest med ”Gasolin’” broderet på ryggen. Den rummer mange minder. Om koncerter, den er båret til, en personlig ungdomsidentitet, et kæresteforhold, og en tid som ung. Ved overdragelsen til museet får de personlige historier nu også en national betydning. Vesten dokumenterer her en måde at udtrykke sig på, et fællesskab og en relation mellem idoler og fans. Som en del af Gasolin’-udstillingen var den med til at udfolde historien om energien til live-koncerterne; de fire gassers sammenhold, attitude og energi flød ud over scenen og blev en identitet, publikum havde lyst til at tage på sig og bære med sig.

Men denimvesten fortæller også mere generelt om fanlivet som en del af en (ungdoms)identitet – et kreativt rum, hvor man kan udtrykke sig. Fans er ikke blot ukritiske forbrugere. Dyrkelsen af deres idoler bliver et sted, hvor de finder sig selv og kan vise det frem. – Et vigtigt tema at belyse på et museum, der fortæller om samspillet mellem populærmusik og ungdomskultur. På denne måde kan den donerede vest få plads i nye udstillinger, der intet har med Gasolin’ at gøre.

De ting RAGNAROCK takker ja til har ofte stor affektionsværdi for giveren og altid en vigtig kulturhistorisk værdi for museet. Når de bliver en del af museets samling, bliver de en vigtig dokumentation af de mange fortællinger, der tilsammen udgør vores fælles kulturhistorie. De bliver ikke gemt og glemt. De bliver passet godt på og igennem deres evige liv på museet, kan de udfolde både de personlige historier og mere generelle kulturhistoriske strømninger og begivenheder.

ET DYNAMISK MUSEUM. En udstilling lukker og en ny er på vej. Arbejdet med at nedtage udstillingen om Gasolin’ er i fuld gang. Foto: RAGNAROCK/Jakob Caspersen

En æske fuld af ny viden

Men udstillingen ”lever også videre” på andre måder. Der bliver nemlig skabt ny vigtig viden i takt med udstillingen. Nye genstande og historier indsamles og dukker op fra gemmerne hos befolkningen. Museet gennemgår de mange hyldemeter af kulturarv. Musik aflyttes, interviews foretages, lydklip afspilles. Og det bliver muligt at opdage nye sammenhænge på tværs af de store mængder materiale. Den nye viden bliver en del af udstillingen, men den bliver også en del af museets videre arbejde.

Blandt de store mængder af genstande, museet fik lejlighed til at nærstudere under opbygningen af Gasolin’-udstillingen, var kassevis af fanbreve fra den hedengangne Gasolin’-fanklub. Administreret og senere doneret til museet af ingen ringere en Kit ”Mama” Beckerlee – Franz’ mor. I årevis havde tusindvis af primært unge fans skrevet breve dekoreret med blodrøde hjerter og truttende kyssemunde, med kærlighedserklæringer, personlige anekdoter, og hverdagstanker til deres fire idoler. Mængderne er overvældende og indholdet helt unikt. Det fortæller så mange historier. Flere fans brugte brevene til at få luft for frustrationer, dele oplevelser og søge gode råd. Som at skrive til en god ven. Fanklubben var et fortroligt rum.

Gennem brevene får vi en sjælden mulighed for at komme ind i hovedet på Gasolin’s fans. Det er en direkte adgang til de mange følelser, der knytter sig til fanlivet. Et indblik i, hvordan Gasolin’ blev opfattet og ikke mindst, hvordan de var med til at præge unges identitet. Et nyt forskningsprojekt er i støbeskeen.

EN DEL AF VENNEGRUPPEN. ”I er meget velkomne til at aflægge mig og nogle andre Gasolin’fans et besøg, når I kommer. I kan jo komme når I har lyst, jeg er hjemme fra kl. ca. 17.00, og hvis I kommer kan vi jo altid sidde og hygge og snakke sammen over et par øl” – Fanbrev.
Gas-drengene blev opfattet som en del af slænget. Fire gutter man sagtens kunne invitere på øl.

Et museum der lever og ånder

Når sidste originale covertegning er taget ned, sidste hengivne fanbrev lagt i æsken og lyden af fire drenge med energi og attitude fortoner sig, skulle man måske tro, at Gasolin’ takker af for nu. Men det gør de langt fra. Genstande bevares og kan over tid udfolde de mange fortællinger, kulturhistorie består af. Ny viden opstår, når vi får indblik i fortællinger, vi ikke kendte og bliver klogere på det liv, folk lever både før og lige nu.

En efter en lukkes de hvide æsker. Unn Gelting og Rasmus Rosenørn studerer genstandene nøje. Nogle må en tur forbi Unns konservatorværksted, så hun nænsomt kan sikre, at de ikke forgår over tid. Andre blev modtaget helt op til udstillingsåbning og skal derfor først registreres i museets systemer, så de nemt kan søges frem. Enkelte er kun udlånt af andre museer eller privatpersoner og bliver nu leveret tilbage. Kasserne med fanbreve tages fra og sættes til opbevaring på museets nærmagasin. De skal snart studeres yderligere. At komme på museum betyder bestemt ikke at noget er slut, overstået eller forældet. Tværtimod; det er her genstande, fortællinger og viden lever, ånder og udfoldes på nye måder.

EN FED STIL. Lars Jokumsen har doneret sin gamle vest til RAGNAROCK. Rygdekorationen er broderet af hans daværende kæreste. Vesten er båret til flere koncerter. Det var vigtigt for Lars at vise, at han hørte Gasolin’. De var en del af hans identitet.

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »

Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken”

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…

Læs mere »

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »
X