RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Festivalens frivillige smider kærlighed efter en saVNET VEN

Roskilde Festival har altid været dybt afhængig af frivillige. Men kærligheden går begge veje – de frivillige kan ikke undvære den særlige festival-magi. Når man læser de minder og historier, som RAGNAROCK har samlet fra en række frivillige, forstår man hvorfor.

 

At være frivillig på Roskilde Festival er for mange en stor del af oplevelsen. Især sammenholdet, hjælpsomheden og det gode humør, både fra andre frivillige og festivalens øvrige gæster, går igen i mange af de gode minder, som RAGNAROCK har indsamlet. Foto: Anders Bjørn Jensen.

Af: Lene Steinbeck

Hvad er det bedste ved at være frivillig på Roskilde Festival?
Det spørger museet RAGNAROCK om i deres særudstilling ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival.” Besøgende kan nedfælde deres bedste festivalminder på et kort, som så bliver en del af udstillingen. Det har flere hundrede allerede gjort, og det giver et indblik i, hvorfor så mange år efter år vælger at være frivillig til Nordeuropas største kulturbegivenhed.

”Jeg troede, at det at være frivillig handlede om at få et armbånd til festivalen,” fortæller Tine Moberg, der er publikumsmedarbejder på RAGNAROCK.
Men de frivilliges egne ord vidner i stedet om et fællesskab og et værdisæt, der rækker langt ud over en adgangsbillet til Roskilde Festival.

”Det handler i meget højere grad om at stå klar med varmt vand til kopnudler eller at udlevere mistede ting i lost and found. Jeg er overrasket over, hvor meget det med at hjælpe andre fylder. At den gode oplevelse i så høj grad ligger i at bakke op om, at andre har en god oplevelse,” siger Tine Moberg.

 

Foto: Palle Demant

Foto: Palle Demant

Fælles om festivalfølelsen

Har du selv arbejdet som frivillig på Roskilde Festival, kan et besøg i de mange minder sende dig direkte tilbage til en våd vagt i smatten eller en varm tjans i pitten. 

”Det, der rører mig mest ved at læse kortene, er at se min egen festival i andres beskrivelser. At dele en følelse med dem. Den der magi, når hele holdet står alene på en tom festivalplads, før det går løs – det er også rituelt for mig. SÅ starter festivalen,” siger Mia Portocarrero Andersen.

Det er nemlig en af de fordele, man har som frivillig, og som også går igen i kortene: At man får en adgang, som betalende gæster ikke har. Som at få lov til at se festivalens åbning fra oven i en kran, eller at opleve de forventningsfulde festivaldeltagere storme ind på pladsen, som man kort inden har haft for sig selv med de andre frivillige.

Foto: Palle Demant

Kortene skal fortsat være en del af udstillingen, så længe den kører. Når årets festival – efter to års aflysning og med en længe ventet 50-års jubilæumsfejring – er overstået, håber RAGNAROCK på endnu flere minder.

”Nogle nævner, at de har savnet festivalen i de to år. Hænger de frivillige stadig på? Eller har de fået nye vaner for sommerferien? Jeg er spændt på, hvad der kommer af fortællinger fra i år,” siger Tine Moberg.

Foto: Palle Demant

RAGNAROCK fortæller i udstillingen ‘Smattens magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival’ om fem årtiers utopiske fælleskaber og ’sex, drugs and rock’n’roll’ i midsommerens regn og sol. Uanset om du har været afsted som frivillig eller som publikum, så kom med på en spændende rejse i fortællingen om Roskile Festival.

Åbningstider:

Tirs-Søn: 10:00 – 17:00
Ons: 10:00 – 21:00

MODTAG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »

FRA RADIO LUXEMBOURG TIL TIKTOK: NY SPOTUDSTILLING LUKKER DEN MUSIKALSKE GENERATIONSKLØFT MELLEM UNGE OG DERES FORÆLDRE

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I en ny udstilling undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur. For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring? Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Læs mere »
X