MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Festivalens frivillige smider kærlighed efter en saVNET VEN

Roskilde Festival har altid været dybt afhængig af frivillige. Men kærligheden går begge veje – de frivillige kan ikke undvære den særlige festival-magi. Når man læser de minder og historier, som RAGNAROCK har samlet fra en række frivillige, forstår man hvorfor.

 

At være frivillig på Roskilde Festival er for mange en stor del af oplevelsen. Især sammenholdet, hjælpsomheden og det gode humør, både fra andre frivillige og festivalens øvrige gæster, går igen i mange af de gode minder, som RAGNAROCK har indsamlet. Foto: Anders Bjørn Jensen.

Af: Lene Steinbeck

Hvad er det bedste ved at være frivillig på Roskilde Festival?
Det spørger museet RAGNAROCK om i deres særudstilling ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival.” Besøgende kan nedfælde deres bedste festivalminder på et kort, som så bliver en del af udstillingen. Det har flere hundrede allerede gjort, og det giver et indblik i, hvorfor så mange år efter år vælger at være frivillig til Nordeuropas største kulturbegivenhed.

”Jeg troede, at det at være frivillig handlede om at få et armbånd til festivalen,” fortæller Tine Moberg, der er publikumsmedarbejder på RAGNAROCK.
Men de frivilliges egne ord vidner i stedet om et fællesskab og et værdisæt, der rækker langt ud over en adgangsbillet til Roskilde Festival.

”Det handler i meget højere grad om at stå klar med varmt vand til kopnudler eller at udlevere mistede ting i lost and found. Jeg er overrasket over, hvor meget det med at hjælpe andre fylder. At den gode oplevelse i så høj grad ligger i at bakke op om, at andre har en god oplevelse,” siger Tine Moberg.

 

Foto: Palle Demant

Foto: Palle Demant

Fælles om festivalfølelsen

Har du selv arbejdet som frivillig på Roskilde Festival, kan et besøg i de mange minder sende dig direkte tilbage til en våd vagt i smatten eller en varm tjans i pitten. 

”Det, der rører mig mest ved at læse kortene, er at se min egen festival i andres beskrivelser. At dele en følelse med dem. Den der magi, når hele holdet står alene på en tom festivalplads, før det går løs – det er også rituelt for mig. SÅ starter festivalen,” siger Mia Portocarrero Andersen.

Det er nemlig en af de fordele, man har som frivillig, og som også går igen i kortene: At man får en adgang, som betalende gæster ikke har. Som at få lov til at se festivalens åbning fra oven i en kran, eller at opleve de forventningsfulde festivaldeltagere storme ind på pladsen, som man kort inden har haft for sig selv med de andre frivillige.

Foto: Palle Demant

Kortene skal fortsat være en del af udstillingen, så længe den kører. Når årets festival – efter to års aflysning og med en længe ventet 50-års jubilæumsfejring – er overstået, håber RAGNAROCK på endnu flere minder.

”Nogle nævner, at de har savnet festivalen i de to år. Hænger de frivillige stadig på? Eller har de fået nye vaner for sommerferien? Jeg er spændt på, hvad der kommer af fortællinger fra i år,” siger Tine Moberg.

Foto: Palle Demant

RAGNAROCK fortæller i udstillingen ‘Smattens magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival’ om fem årtiers utopiske fælleskaber og ’sex, drugs and rock’n’roll’ i midsommerens regn og sol. Uanset om du har været afsted som frivillig eller som publikum, så kom med på en spændende rejse i fortællingen om Roskile Festival.

Åbningstider:

Tirs-Søn: 10:00 – 17:00
Ons: 10:00 – 21:00

MODTAG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Et studie i fremskridt: ”Have a Cigar” fortæller musikhistorien fra 24 spor til uendeligheden

Lydstudiet ”Have a Cigar”, hvor bandet TV-2 gennem en årrække skabte nogle af deres største hits, er måske ikke så moderne. Men det virker, og det kan på levende illustrere, hvordan musik blev til for 25 år siden. Samtidig fortæller det historien om et band, der satte pris på langsomheden i det analoge, men som også overgav sig til den moderne teknologi.

Læs mere »

Sommerferie-sjov på RAGNAROCK

Det er sommer, det er sol, og der er feriesjov på RAGNAROCK. Det betyder fire uger med fuld skrald på spændende aktiviteter for både store og små. I ugerne 27-30 kan du få vækket museumsoplevelsen til live på forskellige omvisninger, udfolde dine kreative evner i RAGNAROCKs værksted og bruge solskinsdagene i den levende og kreative bydel, Musicon.

Læs mere »
X