RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

fra glade sen-hippier til stilsikre popikoner: sådan fandt tv-2 melodien

Af Lene Steinbeck

D. 16.09.2022

Når man træder ind i TV-2s lydstudie ”Have a Cigar”, som er udstillet på RAGNAROCK, bevæger man sig samtidig ind i reminiscensen af en tid, som i høj grad var med til at definere bandet. Det var her, at nogle af deres største numre blev til – her, at TV-2 genopfandt sin lyd og sin stil.

Museumsinspektør på RAGNAROCK, Rasmus Rosenørn, er glad for at TV-2 har ladet deres lydstudie udstille på museet. Det åbner nemlig op for fortællingen om musikproduktion i tiden, og såvel som bandets historie. FOTO: RAGNAROCK

De fleste har danset til ”Kys Bruden” og skrålet med på ”Det er samfundets skyld”. Men der var engang, som de fleste eventyr bedyrer, hvor bandet ikke hed TV-2, men Taurus. De var spiret frem i 1970’erne og tog form efter en musikscene, der ville lidt af det hele. Hvordan de blev til det TV-2, vi kender i dag, er en af de historier, som publikum kan møde på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur. Her udstilles nemlig TV-2s legendariske lydstudie ”Have a Cigar”, som i høj grad rammesatte en tid, hvor bandet eksperimenterede med lyd og stil. Forsanger Steffen Brandt fortæller om bandets udvikling, der begyndte med en flok ”glade sen-hippietyper”, som han selv beskriver dem.

”1970’erne var jo et underligt årti rent musikalsk, fordi der var så mange genrer i spil. Vi spillede lidt af det hele og havde ikke rigtigt nogen retning. Der var egentlig ikke nogen større ide i det, andet end at vi lavede vores egen musik, og det var vi sådan set glade for,” siger Steffen Brandt.

 

80’ernes stramme koncepter

Så kom 1980’erne, som var et årti med nybrud inden for mange kunstneriske genrer. Også musikken. Taurus blev til TV-2, og det var ikke kun navnet, der var nyt. Efter at have varmet op for Kraftwerk, fik Brandt og co. øjnene op for det tyske bands stramme form i både lyd og attitude. Og da punken og new wave’en strømmede ind fra England, rev den TV-2 med.

”Vi skulle lave korte, præcise sange, og det skulle gå stærkt, både tekstmæssigt og musikalsk. Der skulle ikke være flere ord end højst nødvendigt, det var den lyd, som vi i løbet af 80’erne udviklede. Da vi nåede slutningen af årtiet og blev klar over, at vi beherskede den stramme form, ville vi også gerne udfordre den. Så røg vi pludselig ind i 90’erne, hvor vi ender i det her studie,” fortæller Steffen Brandt med henvisning til ”Have a Cigar.”

I begyndelsen af 1990’erne omdannede TV-2 nemlig deres øvelokale, som lå i baggården bag Steffen Brandts hus, til deres helt eget pladestudie, som de kunne bruge, som de ville. Det blev deres primære indspilningssted op gennem 90’erne, hvor trangen til at balancere et familieliv meldte sig for de aarhusianske popstjerner.

 

Ind til kernen

Tidligere havde TV-2 brugt store mængder tid og penge på at turnere rundt til store studier for at indspille plader. Med deres eget studie, som fik navnet ”Have a Cigar”, fik de en fast base med en ro, som gav bandet mulighed for at koncentrere sig om det, det hele handlede om: Musikken. De forlod de stramme new wave- og Kraftverk-inspirerede koncepter og afprøvede nye teknologier.

”Specifikt betød det, at de turde udfordre og bryde med det stramme koncept, de havde for hvad TV-2 var, og hvordan en TV-2-sang skulle lyde,” fortæller museumsinspektør på RAGNAROCK, Rasmus Rosenørn.

”Det, der i begyndelsen var et kreativt mulighedsrum, var efterhånden blevet en hæmsko op gennem 80’erne. Da mulighederne i det gamle koncept var udtømt, gav studiet dem mulighed for at udvikle sig i en ny retning.”

Han er glad for, at TV-2 i stedet for at sælge ud af guldet har valgt at lade studiet udstille på RAGNAROCK. For det indkapsler en vigtig fortælling om både tiden, musikken og bandet.

”Det er et studie med et virkelig vigtigt bidrag til 90’ernes danske popscene. Hele ”Kys Bruden ”-trilogien er jo skabt i de her rammer. Det er tre albums, hvor TV-2 genopfandt sig selv og viste, at de efter mere end ti år som band stadig var relevante, havde noget nyt at byde på og i det hele taget var et vigtigt indslag i dansk musik,” fortæller Rasmus Rosenørn.

 

Studiets magt

Rasmus Rosenørn mener, at studiet har været afgørende for, hvordan bandet lyder i dag.

”Hvis man spørger TV-2, er der ingen tvivl om, at de tre plader plus de to efterfølgende ikke havde fået den lyd, de har, hvis ikke de havde deres eget studie til rådighed.”

Og det er Steffen Brandt ganske rigtigt enig i.

”Der skete noget andet fantastisk i de store studier, det skal ikke være nogen hemmelighed. Men det tog lang tid, det var sindssygt dyrt, og vi var meget væk fra familierne. Nu havde vi prøvet de der store studier, og vi var ikke så sindssygt imponeret over dem mere. Nu ville vi egentlig godt ind til sagens kerne. Og det gav studiet os muligheden for. Når vi besluttede os for det, kunne vi gå i studiet, og så kunne vi arbejde, indtil pladen var færdig,” siger Steffen Brandt.

TV-2 brugte ”Have a Cigar” som indspilningsstudie indtil omkring år 2005. Her begyndte bandet at indspille i andre studier, når de samarbejdede med forskellige producere. Studiet blev efterfølgende skilt ad og genskabt på RAGNAROCK, hvor det kan ses som en fast del af udstillingen ”Jagten på den fede lyd.”

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Historien bag musikken 2024

I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.

Læs mere »

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »

Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken”

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…

Læs mere »
X