RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

GULD FRA SAMLINGEN

KUGLEFORMET KULTURHISTORIE

ABSOLUTE MUSICS POOLBALLER

Af Jakob Caspersen

Læsetid: 2 min.

SKINNENDE. Det blev til i alt 29 Absolute Music omslag med lige præcis disse poolballer. Med salgstal der flere gange var over 250.000 cd’er blev de et billede på 1990’ernes popmusik.

Hvis du hørte popmusik I 1990’erne, så forbinder du måske musikken med skinnende poolballer i klare farver. Der er nemlig langt større sandsynlighed for, at du, ligesom kulturminister Joy Mogensen, stødte på musikken på Absolut Music pladerne end på de enkelte kunstneres cd’er. I dag er kuglerne et ikon for 1990’ernes musik.

Absolute Music var en enormt populær serie. Samtlige udgaver solgte platin. Blandt andet fordi målgruppen var meget bred: fra 7 til 55 årige. Det var en meget almindelig måde at købe musik på i 1990’erne, og hvert tiende solgte album i 1999 var en opsamling.

Faktisk solgte opsamlingerne så godt, at man lavede en særskilt hitliste til dem. På den måde tog de ikke alt opmærksomheden fra albums med individuelle kunstnere. For der var mange opsamlinger på markedet. Yabba-Dabba-Dance!, Let’s Dance og Hits For Kids solgte også godt, men ingen kom op på siden af Absolute Music.

Denne serie var nemlig blevet til i et samarbejde mellem nogle af de største pladeselskaber, bl.a. EMI-Medley, Virgin og Warner. De dannede selskabet EVA Records, der fik adgang til alle selskabernes største hits. Derfor kunne de lave den bedste opsamling hver gang.

Sodavandsdiskoteker og ubekymret pop

En af de vigtigste idémænd bag Absolute Music serien var Mogens Hansen, der fungerede som direktør for EVA Records. Han regnede ikke med at få brug for den 15’ende kugle i sættet af poolballer, da han købte det til seriens covere. Til sidst måtte man sætte flere kugler sammen, for der kom i alt 29 udgaver, den sidste i 2002. Her var opsamlingsformatet ved at blive overhalet af iPods og Mp3 filer.

I 2018 donerede Mogens Hansen ballerne til RAGNAROCK. I dag er de et ikon for den ubekymrede 90’er pop. De er et billede på et årtis ungdoms- og musikkultur, og en del af minderne for hundredtusindvis af danskere. Hvor mange kys blev der ikke udvekslet i hjørnerne af landets ungdomsklubber til sodavandsdiskoteker med Absolute Music på cd-afspilleren?

På RAGNAROCK fortæller vi ikke kun om rock, men i den grad også om pop og ungdomskultur. Derfor er vi meget stolte af at have lige præcis disse poolballer i vore samling.

TOPHITS. Absolute Music 2 udkom i 1993, både på CD og LP. LP’erne udkom som et dobbeltalbum med hele 24 sange modsat CD’erne, der som regel kun havde 18.

Vil du have artikler som denne direkte i din indbakke to gange om måneden?

Så tilmeld dig RAGNAROCKs nyhedsbrev på få sekunder her.

Så deltager du samtidig hver måned i lodtrækningen om fede præmier.

FLERE NYHEDER

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »

Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken”

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…

Læs mere »

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »
X