MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Musik er ”ekstraordinært identitetsskabende” – og alle har behov for at være repræsenteret

Af Lene Steinbeck

Læsetid: 3 min.

I de formative teenageår fylder musikken så meget, at den ofte definerer, hvem vi bliver. Blandt andet derfor, arbejder kvinderne bag HUN SOLO på at gøre op med den skæve kønsfordeling i musikbranchen og vise, at musikken er for alle køn. Og at kvinder laver lige så fremragende musik som mænd

HUN SOLOs tre grundlæggere – Kirstine Stubbe Teglbjærg, Nana Jacobi og Anya Mathilde Poulsen. Foto: Tine Bek.

I 2016 fik musikbibliotekar Anya Mathilde Poulsen en mail fra to kvindelige musikere. Kirstine Stubbe Teglbjærg og Nana Jacobi havde forgæves forsøgt at stable et koncertkoncept udelukkende med kvinder på benene i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag. Problemet var bare, at ingen af de etablerede spillesteder, de havde kontaktet, troede på idéen.

Med en håndfuld afslag i rygsækken kontaktede de Anya. Hun havde tidligere booket Kirstine Stubbe Teglbjærg til Roskilde Bibliotek og også udgivet en bog om kvinder i musik. Koncerten blev sat op, musikerne inviteret til Roskilde, og arrangementet annonceret. Derfra gik det stærkt.

”Allerede inden den første koncert havde vi pludselig en aftale dagen efter med Kulturhuset Krudttønden på Østerbro, og så blev vi kontaktet af VEGA – et af Københavns vigtigste spillesteder”, fortæller Anya Mathilde Poulsen.

De tre kvinder havde startet noget, de alle tre brændte for: Flere kvinder i musikbranchen. Og pludselig begyndte ellers lukkede døre at springe op. HUN SOLO var en realitet.

 

”Piger, der vokser op, har brug for at høre kvinder fortælle om deres eget synspunkt. Alle har brug for at være repræsenteret.”

– Anya Mathilde Poulsen

HUN SOLO på Forbrændingen i Albertslund 2019, hvor bl.a. Dicte, Iris Gold, Angående Mig og amerikansk-indiske Madame Gandhi var en del af aftenens line-up. Foto: Niels Ole Sørensen.

Kvinden alene i front

Hvad de kalder konceptet, forandrer sig stadig. En koncertplatform. Eller et musiknetværk. Men visionen er at gøre op med en skævvridning af kønsfordelingen i musikken. Og formatet er meget klart: Fem kvindelige kunstnere spiller hver et set på 15-20 minutter, og tilsammen udgør de en koncert. Koncerterne har skiftende line-ups, og på nuværende tidspunkt har mere end 80 musikere været med. På scenen er der ikke andre end den optrædende.

”Nana og Kirstine var meget nysgerrige på formatet med solokoncerten. Her står man selv for alt det performative, uden det sikkerhedsnet der er i at være en del af et band. Du er alene, så det er en vildt intens oplevelse. Der er så meget empowerment i det”, fortæller Anya Mathilde Poulsen.

Nok er kvinderne alene på scenen. Men backstage er der et stort netværk af kvinder, der arbejder sammen for at vise kvinder i alle aldre, at et liv i musikkens verden ikke mest er for mænd.

Kvinderne synger, mændene spiller

I 2012 udkom rapporten ”Kønsbalancen i rytmisk musik”, og den konkluderede, at 80 % af branchen var af hankøn – kun hver femte var altså kvinde. Allerede i 2007 udgav Anya Mathilde Poulsen bogen ”Feminint forstærket” om kvinder i musik, og hun har længe fulgt debatten. En problemstilling, som de tre bag HUN SOLO ikke følte, at branchen selv gjorde nok for at ændre. 

”Branchen forsvarede sig stort set altid med, at de ikke forholdt sig til køn, men kun bookede ud fra kvalitet. Det, de faktisk sagde, var jo, at kvinderne ikke var dygtige nok. Men vi kunne sagtens få øje på virkelig meget tårnhøj kvalitet blandt danske, kvindelige musikere,” siger Anya Mathilde Poulsen.

Et andet argument, der gik igen, var, at kvinderne bare kunne komme ind i kampen.

“Men det er jo ikke altid helt så enkelt, hvis banen er defineret af og indrettet til nogle andre,” siger Anya Mathilde Poulsen. “Derudover har det seneste års debat også vist, hvilket problem sexisme udgør,” tilføjer hun.

Roskilde Festival 2017, hvor HUN SOLO spillede på Avalon, festivalens tredjestørste scene. Det er en af de få koncerter, hvor HUN SOLO brød med soloformatet og havde fuldt band med, sammensat specielt til de to events på Roskilde og Smukfest samme år. I line-up var Fallulah, svenske Mariam the Believer, islandske JFDR, Kirstine Stubbe Teglbjærg og Nana Jacobi. Foto: Anya Matilde Poulsen.

De vigtige rollemodeller

Da Anya Mathilde Poulsen i 2007 som musikjournalist i DR udgav ’Feminint forstærket’, en interviewbog med samtaler med kvindelige musikere, skrev hun på en fornemmelse. Bogen er skrevet før rapporterne om kønsfordeling i musikbranchen, men Anya Mathilde Poulsens egen vurdering var, at noget var helt skævt. Derfor ville hun bl.a. undersøge, om kvindelige musikere havde oplevet barrierer undervejs i karrieren. Særligt et svar gik igen i bogen: Der manglede rollemodeller at spejle sig i.

”Musik er jo ekstraordinært identitetsskabende. Det er helt vildt, så mange af os, der har hardcore-lyttet musik op gennem teenageårene. For mange er musik en uundværlig del af hver eneste dag. Så er det klart, at når man som helt ung brænder for musik og investerer så mange følelser, så tager man også meget identitet fra den. Der er så meget i musik, der handler om at finde ud af, hvem man er,” fortæller Anya Mathilde Poulsen.

Derfor er det ifølge hende enormt vigtigt, at man kan spejle sig i dem, der laver musikken. For når man lytter til teksterne, bliver man også præsenteret for fortællinger og blikke på verden.

”Det giver er jo et temmelig ubalanceret blik, hvis det i 80 % af tilfældene kommer fra mænd. Musik handler ofte om kærlighed og seksualitet og følelser i det hele taget, og da kan vi som kultur have rigtig meget brug for, at piger og kvinder også får lov til at være subjekt i stedet for bare objekt, som man i mange år har været. Piger, der vokser op, har brug for at høre kvinder fortælle om deres eget synspunkt. Alle har brug for at være repræsenteret.”

I 2020 modtog HUN SOLO GAFFAs særpris ‘Tak Rock’-prisen, som gives til en aktør, der har gjort en ekstraordinær indsats for dansk musik. HUN SOLO har også modtaget DMF’s Ildsjælspris og Ethel-Prisen for sit arbejde for diversitet og en bedre kønsbalance. På billedet ses de tre grundlæggere, Kirstine Stubbe Teglbjærg, Nana Jacobi og Anya Mathilde Poulsen. Foto: Anya Matilde Poulsen.

I 2012 kunne man i rapporten ”Kønsbalancen i rytmisk musik” læse, at der er en temmelig skævvredet kønsfordeling i det rytmiske musikliv. Branchen beskæftiger 80% mænd og 20% kvinder. Det gælder alt fra udøvende kunstnere til scenefolk og elever på landets musikskoler. En rapport fra 2017 viste, at der er sket meget lidt for at rette op på skævvridningen

Bag HUN SOLO står musikerne Kirstine Stubbe Teglbjærg og Nana Jacobi samt musikformidler og forfatter Anya Mathilde Poulsen. HUN SOLO har haft over 80 forskellige kunstnere med i line-up siden 2016, bl.a. Eivør, Pernille Rosendahl, Kira Skov, Jenny Wilson, Barbara Moleko, Fallulah, Lydmor, Randi Laubek, Maggie Björklund og mange flere. I 2018 startede HUN SOLO sit eget label, HUN SOLO Records.

Navnet henviser selvfølgelig til konceptet med kvindernes solo-koncerter. Men samtidig ligger der i det en lille hilsen til Han Solo fra Star Wars-universet – den seje enegænger, som er en vigtig karakter og en ægte holdspiller

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »

Tag familien med på RAGNAROCK i efterårsferien

Skal hele familien have det sjovt, er RAGNAROCK et godt bud på en aktivitet til efterårsferien. Tag med på en helt ny omvisning, der går tæt på TV-2 og bandets arbejde med at finde frem til den helt rigtige lyd, og bliv klogere på lydindspilning gennem tiden. Eller kast jer ud i at teste, om I selv kan få succes som upcoming band.

Læs mere »

EN BØLGE AF BRITISK MUSIK SKYLLEDE IND OVER DANMARK

For 60 år siden udkom The Beatles’ første single, og i de efterfølgende år væltede den britiske musik ind over de danske grænser. Det blev kaldt en ”invasion”, men var heldigvis en langt fredeligere en af slagsen end den, der i disse tider finder sted på europæisk jord. Her får du overblikket over de vigtigste grupper, begreber og begivenheder i ”The British Invasion”

Læs mere »

Et studie i fremskridt: ”Have a Cigar” fortæller musikhistorien fra 24 spor til uendeligheden

Lydstudiet ”Have a Cigar”, hvor bandet TV-2 gennem en årrække skabte nogle af deres største hits, er måske ikke så moderne. Men det virker, og det kan på levende illustrere, hvordan musik blev til for 25 år siden. Samtidig fortæller det historien om et band, der satte pris på langsomheden i det analoge, men som også overgav sig til den moderne teknologi.

Læs mere »
X