RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

Portræt af en frivillig:
Jeg var med til at undfange RAGNAROCK

Af Niels Hein

Læsetid: 3 min.

Erling Schliemann er én af de mange frivillige, som bruger sin fritid og sine evner på ROMU’s besøgssteder. Han har arbejdet på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur lige fra dets spæde start.

Erling Schliemann er frivillig på RAGNAROCK og har gennem ni år bidraget med sin viden om rockhistorie og sine faglige evner opnået gennem studiet på informationsvidenskab. Foto: RAGNAROCK

“Jeg var vanvittig heldig. For museet kunne jo lige så godt have endt med at ligge i Århus,” siger Erling Schliemann. Gennem snart ni år har roskildenseren været frivillig ved RAGNAROCK, som er en del af museumsorganisationen ROMU.

Erling Schliemann har lyttet til rockmusik næsten hele livet og begyndte som voksen at udvikle en stærk interesse for dansk rockhistorie.

I dag er Erling pensionist, men nåede at have en længere karriere som folkeskolelærer i Roskilde, før han skiftede spor og begyndte at læse informationsvidenskab. Her fik han endelig muligheden for at dyrke sin interesse fagligt, da han skrev bacheloropgave om formidlingen af rockhistorien i Danmark.

“I arbejdet med min bacheloropgave inddrog jeg planerne om det kommende rockmuseum på grundlag af informationerne fra initiativgruppen, som allerede var på banen ved årtusindskiftet,” siger Erling Schliemann.

Erlings glæde var derfor stor, da det blev endeligt besluttet, at museet – der dengang blev betegnet som et rockmuseum – skulle ligge i hans egen hjemby, Roskilde.

“Så mødtes jeg med direktøren og fremlagde mine interesser og kvalifikationer i forhold til dansk rockhistorie,” siger Erling Schliemann

Erling blev inddraget som frivillig, og det skulle vise sig, at der var god brug for hans indgående kendskab til rockhistorie og hans færdigheder fra informationsvidenskab.

“Jeg kastede mig ind i samlingsarbejdet i samarbejde med nogle af medarbejderne. Vi fik nemlig en masse donationer i form af musik- og ungdomsblade til det kommende museum, som jeg indekserede i vores database,” siger Erling Schliemann, som også har dykket ned i timevis af TV- og radioudsendelser om dansk rockmusik.

Erling har brugt mange timer på at organisere og indeksere musik- og ungdomsblade fra 1960’erne og frem. Foto: RAGNAROCK

Erling har nydt at få lov til at arbejde professionelt med sin interesse. Men hans indekseringsarbejde har også været uvurderligt for museets medarbejdere i arbejdet med udstillinger og andre formidlingstiltag, senest ved særudstillingen “Så kom med mig – Gasolin’ 1969-78”.

“Åbningen af selve museet i 2016 var nok det største. Det var fantastisk at mærke den positive modtagelse af noget, man har været med til at undfange, og som man så længe har været en del af,” siger Erling Schliemann,

Efter åbningen af RAGNAROCK skulle Erling finde sig til rette:

“Der gik lidt tid, hvor jeg skulle finde min nye rolle. Museet gik fra projekt til drift, og der skete en stor udskiftning i personalet,” siger Erling Schliemann, som dog snart fik interessante opgaver:

“Jeg fik lov til at prøve kræfter med formidling, med opslag på facebook, og med at skrive tekster til nyhedsbrev og artikler med historiske tilbageblik. Det har været rigtigt sjovt,” siger Erling Schliemann.

I modsætning til ROMU’s andre besøgssteder er der ikke mange frivillige på RAGNAROCK. Erling er faktisk den eneste for tiden. Men gennem de ni år, Erling har været frivillig, har han haft mange forskellige kollegaer. Både fastansatte kolleger, projektansatte og studerende, som for en tid prøvede kræfter med museumsarbejdet.

“Jeg er en af dém, der har været tilknyttet længst og fulgt projektet fra starten,” smiler Erling. Og ROMU er taknemmelig for Erlings store indsats som frivillig:

”Erlings arbejde giver os et fantastisk indblik i en stor og vigtig del af museets samling”, fortæller museumsinspektør Rasmus Rosenørn, og uddyber:

”Skal man lave research på et emne f.eks. mode eller internatonale musiktendenser, er det oplagt at begynde med Erlings indeksering. Hans viden har også hjulpet os med at finde gode historier til vores kommunikation og formidling. Det er en luksus at have en frivillig kraft som Erling, der med sin dedikation til at gå på opdagelse i denne del af vores samling, giver vores arbejde med at udbrede ny viden om musikkens og ungdomskulturens historie et væsentligt kvalitativt løft.”

 

ROMU har halvanden hundrede frivillige, der bidrager ved besøgsstederne i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune. De frivillige modtager som tak for indsatsen et medlemsskab af Klub ROMU og får dermed i løbet af året en række tilbud om særarrangementer.

Derudover afholder ROMU også – når det ikke er en pandemi – sommer- og nytårsfrokoster for de frivillige.

 Portræt af en frivillig:

  • Erling Schliemann
  • Bor i Roskilde.
  • Født i Hvidovre den 20. februar 1949.
  • Uddannet folkeskolelærer.
  • Har siden læst informationsvidenskab på universitetet.

 

Vil du også være en del af fællesskabet?

Meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

 

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »

Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken”

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…

Læs mere »

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »
X