RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

RAGNAROCK sætter Roskilde Festival på skoleskemaet i hele landet

Læsetid: 2 min.

RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur lancerer i samarbejde med forlaget Columbus et nyt undervisningsmateriale om Roskilde Festivalens 50 år lange historie. Og det er ikke alene musik, men også politisk aktivisme, seksualitet og identitet, der er på agendaen.

Roskilde Festivalen har gennem de sidste 50 år været et hotspot for udviklingen af dansk ungdomskultur. Foto: Claus Peuckert.

Når eleverne på landets ungdomsuddannelser og i folkeskolen skal lære nyt i historie eller samfundsfag fra næste skoleår, vil der i mange klasser stå Roskilde Festival på skemaet. I hvert fald hos de elever, der er så heldige at have en lærer, som har taget RAGNAROCKs nye undervisningsmateriale til sig og gjort det til en del af undervisningen.

I materialet ”Roskilde Festival 50”, som er udviklet i forbindelse med særudstillingen ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”, er festivalen nemlig casen, og temaerne er alt lige fra ungdomsoprør, identitetsdannelse og generationskløft til klima, bæredygtighed og køn.

”Det er alt sammen aktuelle emner, som eleverne kan relatere sig til, og som i allerhøjeste grad er på dagsordenen for unge i dag,” fortæller museumsinspektør Louise Dahl Christensen, som er ansvarlig for undervisning og læring på RAGNAROCK.

Materialet er udvalgt og bearbejdet, så det kan bruges i historie og samfundsfag i udskolingen og på ungdomsuddannelserne. Første del består af historiske og samtidshistoriske kilder. Anden del indeholder udvalgte tekster, statistik og figurer fra 2017-2020, som kan anvendes i samfundsfag. Materialet kan desuden bruges tværfagligt.

 

Roskilde Festival som et socialt laboratorium

I 50 år har Dyreskuepladsen ved Roskilde dannet rammen om Roskilde Festival. I en uges tid opleves festivalpladsen af mange som en magisk parallelverden, hvor hverdagens regler er tilsidesat, og festivalens egen logik sætter dagsordenen. Og med en gennemsnitsalder på 24 år blandt publikum igennem de sidste 50 år, er det de unge, der har præget og fortsat sætter deres præg på festivalen.

Roskilde Festival beskrives derfor ofte som et socialt laboratorium, hvor det er muligt at undersøge ungdomskulturer – fra hippier og punkere til unge i dag, hvor fællesskaberne går på tværs af de musikalske genrer på musikscenerne og er mere koblet op på værdier om klima og seksualitet.

 

Relevant – også for dem, der ikke har været på festival

Det er naturligvis ikke alle elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne, som har været afsted på festival. Og der er masser af unge, der aldrig får lyst. Det har dog ingen betydning for materialets relevans og brug i timen.

”Roskilde Festival er et kendt brand, som mange, uanset om de har været på festivalen eller ej, har et forhold eller en holdning til. Festivallivet er kendt af de fleste og er for mange en drøm og en del af ungdomslivet, som de kan relatere sig til. Dermed kan man sagtens arbejde med temaerne i materialet uden at være, eller nogensinde blive, en festivalrotte,” forklarer Louise Dahl Christensen.

Tidens tendenser og samfundets udvikling sætter sit aftryk på festivalen, men festivalen puffer også til det øvrige samfund.

”Ungdomsoprøret, forskellige ungdoms- og subkulturelle grupper har sat præg på festivalen ligesom aktuelle emner og tendenser som #Metoo, klima og bæredygtighed, identitet og fællesskaber også påvirker festivalen. Med materialesamlingen er det dermed muligt at arbejde med temaerne i historie og samfundsfag, hvad enten man bor i Roskilde eller Rønne, Thisted eller Tønder”, fortæller Louise Dahl Christensen.

Materialet, der har titlen “Roskilde Festival 50 – En materialesamling til historie og samfundsfag på ungdomsuddannelserne”, vil til august kunne hentes gratis hos Forlaget Columbus.

Materialet er udviklet med støtte fra puljen “Alle Tiders Musikby” og Roskilde Festival.

MODTAG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Kashmir

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube KASHMIRS ‘THE GOOD LIFE’ VÆKKES TIL LIVE EFTER 25 ÅR 06.05.2024 ’The Good Life’ udstillingen kan opleves fra den 13. september på RAGNAROCK. Grafik: Dennis Reindau.  I år er det 25 år siden, at det danske rockband Kashmir udgav albummet ’The Good Life’, som blæste både…

Læs mere »

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »
X