RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

RAGNAROCK sætter Roskilde Festival på skoleskemaet i hele landet

Læsetid: 2 min.

RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur lancerer i samarbejde med forlaget Columbus et nyt undervisningsmateriale om Roskilde Festivalens 50 år lange historie. Og det er ikke alene musik, men også politisk aktivisme, seksualitet og identitet, der er på agendaen.

Roskilde Festivalen har gennem de sidste 50 år været et hotspot for udviklingen af dansk ungdomskultur. Foto: Claus Peuckert.

Når eleverne på landets ungdomsuddannelser og i folkeskolen skal lære nyt i historie eller samfundsfag fra næste skoleår, vil der i mange klasser stå Roskilde Festival på skemaet. I hvert fald hos de elever, der er så heldige at have en lærer, som har taget RAGNAROCKs nye undervisningsmateriale til sig og gjort det til en del af undervisningen.

I materialet ”Roskilde Festival 50”, som er udviklet i forbindelse med særudstillingen ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”, er festivalen nemlig casen, og temaerne er alt lige fra ungdomsoprør, identitetsdannelse og generationskløft til klima, bæredygtighed og køn.

”Det er alt sammen aktuelle emner, som eleverne kan relatere sig til, og som i allerhøjeste grad er på dagsordenen for unge i dag,” fortæller museumsinspektør Louise Dahl Christensen, som er ansvarlig for undervisning og læring på RAGNAROCK.

Materialet er udvalgt og bearbejdet, så det kan bruges i historie og samfundsfag i udskolingen og på ungdomsuddannelserne. Første del består af historiske og samtidshistoriske kilder. Anden del indeholder udvalgte tekster, statistik og figurer fra 2017-2020, som kan anvendes i samfundsfag. Materialet kan desuden bruges tværfagligt.

 

Roskilde Festival som et socialt laboratorium

I 50 år har Dyreskuepladsen ved Roskilde dannet rammen om Roskilde Festival. I en uges tid opleves festivalpladsen af mange som en magisk parallelverden, hvor hverdagens regler er tilsidesat, og festivalens egen logik sætter dagsordenen. Og med en gennemsnitsalder på 24 år blandt publikum igennem de sidste 50 år, er det de unge, der har præget og fortsat sætter deres præg på festivalen.

Roskilde Festival beskrives derfor ofte som et socialt laboratorium, hvor det er muligt at undersøge ungdomskulturer – fra hippier og punkere til unge i dag, hvor fællesskaberne går på tværs af de musikalske genrer på musikscenerne og er mere koblet op på værdier om klima og seksualitet.

 

Relevant – også for dem, der ikke har været på festival

Det er naturligvis ikke alle elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne, som har været afsted på festival. Og der er masser af unge, der aldrig får lyst. Det har dog ingen betydning for materialets relevans og brug i timen.

”Roskilde Festival er et kendt brand, som mange, uanset om de har været på festivalen eller ej, har et forhold eller en holdning til. Festivallivet er kendt af de fleste og er for mange en drøm og en del af ungdomslivet, som de kan relatere sig til. Dermed kan man sagtens arbejde med temaerne i materialet uden at være, eller nogensinde blive, en festivalrotte,” forklarer Louise Dahl Christensen.

Tidens tendenser og samfundets udvikling sætter sit aftryk på festivalen, men festivalen puffer også til det øvrige samfund.

”Ungdomsoprøret, forskellige ungdoms- og subkulturelle grupper har sat præg på festivalen ligesom aktuelle emner og tendenser som #Metoo, klima og bæredygtighed, identitet og fællesskaber også påvirker festivalen. Med materialesamlingen er det dermed muligt at arbejde med temaerne i historie og samfundsfag, hvad enten man bor i Roskilde eller Rønne, Thisted eller Tønder”, fortæller Louise Dahl Christensen.

Materialet, der har titlen “Roskilde Festival 50 – En materialesamling til historie og samfundsfag på ungdomsuddannelserne”, vil til august kunne hentes gratis hos Forlaget Columbus.

Materialet er udviklet med støtte fra puljen “Alle Tiders Musikby” og Roskilde Festival.

MODTAG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »

Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken”

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…

Læs mere »

Ny museumsinspektør på RAGNAROCK: Kunsten og kulturen er en lakmusprøve på samfundets tilstand

Anders Haahrs hjerte banker i takt med musikken – uanset om det er pop, rock, jazz eller hiphop. RAGNAROCKs nye museumsinspektør glæder sig til at åbne musikhistorien for alle og ikke mindst at sætte museets genstande og vores fælles bagkatalog i spil i den offentlige debat. For der er masser af viden og erfaring at hente, som kan gøre os klogere på tidens varmeste emner.

Læs mere »

Vi Taler Kun Om TV-2 – oplev podcast live på RAGNAROCK

RAGNAROCKs permanente udstilling er for nyligt blev udvidet med TV-2s gamle Lydstudie. Nu følger RAGNAROCK op og inviterer til en aften fuld af nørderier om TV-2. Makkerparret bag podcasten ”Vi Taler Kun Om TV-2” rykker nemlig ind tirsdag den 11. oktober for at optage en specialudgave af podcasten foran et live publikum på det guldbeklædte museum.

Læs mere »
X