”Han spillede rokke- og rulle-musik i juleferien og fandt, at det blev til en daarlig version af charleston.”
Det var den britiske dirigent Sir Malcolm Sargent, der ikke mente at der var meget at komme efter i tidens dille – rock ’n’ roll musikken. Måske var han den første, der spåede genrens endeligt, da han kom med denne forudsigelse i 1957:
”Rokke og rulle vil dø inden længe.”
Artiklen dukkede op ved noget af et tilfælde. ”Jeg var ved at få renoveret gulv i et hus, der blev bygget i 1950’erne. Nedenunder de gamle gulvbrædder lå der en masse gamle aviser.”
Gulvet – og aviserne – tilhører Troels Rovsing Koch ”De fleste var blevet spist af mus, men Berlingske Tidende fra d. 8 januar 1957 havde overlevet. Og der fik jeg øje på artiklen på forsiden.”
Da artiklen blev udgivet var rocken ikke for alvor slået igennem i Danmark endnu. Den havde dog fået en vis mediedækning – og ikke kun for det positive.
Forbudte trin og kanonslag
Det var virkelig et fejt trick.
Den kontroversielle danselærer Børge Kisbye havde arrangeret dansearrangementer i kødbyen, hvor han bl.a. underviste i rockmusikkens forbudte dansetrin. I oktober 1956 lykkedes det ham imidlertid at få noget langt større stablet på benene: en rockkoncert i KB-hallen.
Her optrådte navne som Ib ”Rock” Jensen og Preben Uglebjerg foran ”Fire tusinde fuldkommen ellevilde unge mennesker” ifølge Politiken. Aftenen var ”den helt store, fantastiske og ubegribelige sukces.” Også selvom det hele naturligvis var ”et modelune, som oldinge over 18 aar ikke begriber meget af.”
Men længere nede i forsideartiklen kan man også læse, at stemningen ”efter forestillingen udartede sig til optøjer uden for KB Hallen.”
Pressefotografen Ole Neesgaard vidst, at mens der var gode billeder i unge mennesker, der morede sig og teede sig til tidens toner, så var der endnu bedre billeder i nogle raske optøjer. Derfor havde han delt kanonslag ud til nogle af gæsterne, og med ét var der lidt for meget gang i gaden blandt den københavnske arbejderungdom.
Mon ikke det var den slags historier, de fleste læsere af Berlingske Tidende kunne komme i hu, når snakken faldt på rock ’n’ roll?