Cirka 24 år. Det har været gennemsnitsalderen blandt publikum på Roskilde Festival gennem de sidste 50 år. Det er om nogen de unge, som gennem alle årtierne har præget og fortsat præger festivalen.
”Festivalen udgør et helt særligt prisme, hvis man gerne vil kigge ind i de sidste 50 års ungdomskulturer. Og så er den et stærkt afsæt for diskussioner om emner, som på meget forskellig vis har optaget unge både førhen og i dag”, forklarer museumsinspektør Louise Dahl Christensen, der er ansvarlig for undervisning og læring på RAGNAROCK.
I bogen ”Roskilde Festival 50” er festivalen case for historiske dilemmaer og samfundsfaglige problemstillinger. Temaerne spænder lige fra ungdomsoprør, identitetsdannelse og generationskløft til klima, bæredygtighed og køn.
”Det er alt sammen aktuelle emner, som eleverne kan relatere sig til, og som i allerhøjeste grad er på dagsordenen for unge i dag.” fortæller Louise Dahl Christensen.
Også for dem, der ikke vil på festival
Det er naturligvis ikke alle elever, som har været afsted på festival. Og der er masser af unge, der aldrig får lyst. Det har dog ingen betydning for bogens relevans og brug i timen, forklarer Louise Dahl Christensen:
”Roskilde Festival er et kendt brand, som mange har et forhold eller en holdning til, uanset om de har været på festivalen eller ej, og uanset om de ønsker at komme der eller ej. Så man kan sagtens arbejde med temaerne i bogen uden at være, eller nogensinde blive, en festivalrotte. Og man kan arbejde med temaerne, hvad enten man bor i Roskilde eller Rønne, Thisted eller Tønder.”
Undervisere er inviteret til lancering
Det nye undervisningsmateriale bliver præsenteret for inviterede undervisere:
Tirsdag den 24. august kl. 15-17 på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur.
Program:
15.00 Velkomst
15.05 Introduktion til materialet
15.30 Rundvisning i særudstillingen ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”
16.30 Mulighed for at opleve udstillingen på egen hånd
Materialet i bogen er udvalgt og bearbejdet, så det kan bruges i historie og samfundsfag i udskolingen og på ungdomsuddannelserne. Første del består af historiske og samtidshistoriske kilder. Anden del indeholder udvalgte tekster, statistik og figurer fra 2017-2020, som kan anvendes i samfundsfag. Materialet kan desuden bruges tværfagligt.
”Roskilde Festival 50” kan hentes gratis som klassesæt på RAGNAROCK, så længe lager haves.
Den findes også i en digital version, som kan benyttes frit, og som kan hentes på rf50.dk eller på Forlaget Columbus.
Materialet er udviklet i forbindelse med særudstillingen ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”.
Det er udviklet med støtte fra puljen #alle tiders musikby” og Roskilde Festival.
Tilmelding til boglanceringen:
Undervisere i udskolingen eller på ungdomsuddannelser kan tilmelde sig til boglanceringen senest fredag 20. august 2021 til Louise Dahl Christensen på louised@romu.dk
Pressen er velkommen ved præsentationen.
Tilmelding til Stine Blegvad senest 23. august til stinebleg@romu.dk