Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Af Stine Blegvad
Læsetid: 3 min.
Museet RAGNAROCK og forlaget Columbus er klar med nyt undervisningsmateriale om Roskilde Festival. Bogen er rettet mod ungdomsuddannelser og udskoling og præsenteres den 24. august kl. 15 – 17 på RAGNAROCK.
Pressen er velkommen.
Gå på opdagelse i 50 års magisk smat. Foto: Trine Sejthen
Cirka 24 år. Det har været gennemsnitsalderen blandt publikum på Roskilde Festival gennem de sidste 50 år. Det er om nogen de unge, som gennem alle årtierne har præget og fortsat præger festivalen.
”Festivalen udgør et helt særligt prisme, hvis man gerne vil kigge ind i de sidste 50 års ungdomskulturer. Og så er den et stærkt afsæt for diskussioner om emner, som på meget forskellig vis har optaget unge både førhen og i dag”, forklarer museumsinspektør Louise Dahl Christensen, der er ansvarlig for undervisning og læring på RAGNAROCK.
I bogen ”Roskilde Festival 50” er festivalen case for historiske dilemmaer og samfundsfaglige problemstillinger. Temaerne spænder lige fra ungdomsoprør, identitetsdannelse og generationskløft til klima, bæredygtighed og køn.
”Det er alt sammen aktuelle emner, som eleverne kan relatere sig til, og som i allerhøjeste grad er på dagsordenen for unge i dag.” fortæller Louise Dahl Christensen.
Også for dem, der ikke vil på festival
Det er naturligvis ikke alle elever, som har været afsted på festival. Og der er masser af unge, der aldrig får lyst. Det har dog ingen betydning for bogens relevans og brug i timen, forklarer Louise Dahl Christensen:
”Roskilde Festival er et kendt brand, som mange har et forhold eller en holdning til, uanset om de har været på festivalen eller ej, og uanset om de ønsker at komme der eller ej. Så man kan sagtens arbejde med temaerne i bogen uden at være, eller nogensinde blive, en festivalrotte. Og man kan arbejde med temaerne, hvad enten man bor i Roskilde eller Rønne, Thisted eller Tønder.”
Undervisere er inviteret til lancering
Det nye undervisningsmateriale bliver præsenteret for inviterede undervisere:
Tirsdag den 24. august kl. 15-17 på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur.
Program:
15.00 Velkomst
15.05 Introduktion til materialet
15.30 Rundvisning i særudstillingen ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”
16.30 Mulighed for at opleve udstillingen på egen hånd
Materialet i bogen er udvalgt og bearbejdet, så det kan bruges i historie og samfundsfag i udskolingen og på ungdomsuddannelserne. Første del består af historiske og samtidshistoriske kilder. Anden del indeholder udvalgte tekster, statistik og figurer fra 2017-2020, som kan anvendes i samfundsfag. Materialet kan desuden bruges tværfagligt.
”Roskilde Festival 50” kan hentes gratis som klassesæt på RAGNAROCK, så længe lager haves.
Den findes også i en digital version, som kan benyttes frit, og som kan hentes på rf50.dk eller på Forlaget Columbus.
Materialet er udviklet i forbindelse med særudstillingen ”Smattens Magi – 50 års aftryk af Roskilde Festival”.
Det er udviklet med støtte fra puljen #alle tiders musikby” og Roskilde Festival.
Tilmelding til boglanceringen:
Undervisere i udskolingen eller på ungdomsuddannelser kan tilmelde sig til boglanceringen senest fredag 20. august 2021 til Louise Dahl Christensen på louised@romu.dk
Pressen er velkommen ved præsentationen.
Tilmelding til Stine Blegvad senest 23. august til stinebleg@romu.dk
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Musikeren og produceren Jan Lysdahl har de seneste 40 år været med til at forme dansk pop og rock. Bag trommesættet og mixerpulten har han samarbejdet med dansk musiks største navne. Den 5. oktober gæster han Rockgiganter og Mikrobryg på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.
Mens den første af RAGNAROCKs Dunhammeraftner – med Steppeulvene den 28. februar – så småt nærmer sig udsolgt, er der åbnet for billetsalget til anden aften i rækken af koncerter med legendarisk syrerock: 30. marts er det Young Flowers, der lægger vejen forbi museet på Rabalderstræde.
Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…
RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…