RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

THE BATTLE OF BRITPOP

Af Erling Schliemann

Læsetid: 1 min.

Cliff eller Elvis – Beatles eller Stones – Blur eller Oasis. Rockhistorien har flere eksempler på samtidige navne, som delte fanskarerne.

KAMP. Det er i år 25 år siden Blur udfordrede Oasis til en duel på solgte singler. Mens Blur vandt første runde, så trak Oasis i sidste ende det længste strå.

For 25 år siden udgav britpopgrupperne Blur og Oasis hver sin single på den samme dag. Albumforløberne ”Country House” og ”Roll With it” udkom begge to d. 14. august 1995. Blur fra London var ”middle class” og havde gået på art school, mens Oasis fra Manchester var ”working class” og autodidakte. Det var forskelle, som både grupperne og medierne dyrkede. Dermed delte de også fangrupperne.

Damon Albarn fra Blur havde ændret udgivelsestidspunktet, så det blev sammenfaldende med den konkurrerende gruppe Oasis. Dermed kunne kampen afgøres: Hvem var størst?

Da hitlisten blev gjort op, havde Blur erobret førstepladsen. Men senere blev det dog Oasis, som ”vandt”, da albummet ”What’s the Story Morning Glory” solgte mere end Blurs ”The Great Escape”

1995 var kulminationen på britpopbølgen. Historien om Britpop startede i 1993, hvor Suede udgav deres debutalbum. Britpop var i opposition til den amerikanske Grunge. Mens Grunge var lig med desillusion og vrede, så stod Britpop for  en optimistisk tro på fremtiden, og stolthed over engelsk populærmusik fra 60’erne og 70’erne. I al fald i sin egen selvforståelse. The Beatles, The Kinks og David Bowie var på hver sin måde inspirationen til britpopgrupperne.

Modsat Grunge var Britpop ikke den store inspiration for danske grupper. Til gengæld blev Suede så populære i Danmark, at de i 1999 gav 3 koncerter på Roskildefestivalen. Som få udenlandske bands optrådte de også ved Grøn Koncert i 2003.

Britpop er historie, men Suede består stadig, og besøger med jævne mellemrum Danmark.

Denne video kan kun vises
hvis du accepterer cookies
Klik her for at acceptere cookies

På en uge blev ”Country House” solgt i 274.000 eksemplarer mens ”Roll with it” solgte 216.000.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »

FRA RADIO LUXEMBOURG TIL TIKTOK: NY SPOTUDSTILLING LUKKER DEN MUSIKALSKE GENERATIONSKLØFT MELLEM UNGE OG DERES FORÆLDRE

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I en ny udstilling undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur. For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring? Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Læs mere »
X