RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

THE BATTLE OF BRITPOP

Af Erling Schliemann

Læsetid: 1 min.

Cliff eller Elvis – Beatles eller Stones – Blur eller Oasis. Rockhistorien har flere eksempler på samtidige navne, som delte fanskarerne.

KAMP. Det er i år 25 år siden Blur udfordrede Oasis til en duel på solgte singler. Mens Blur vandt første runde, så trak Oasis i sidste ende det længste strå.

For 25 år siden udgav britpopgrupperne Blur og Oasis hver sin single på den samme dag. Albumforløberne ”Country House” og ”Roll With it” udkom begge to d. 14. august 1995. Blur fra London var ”middle class” og havde gået på art school, mens Oasis fra Manchester var ”working class” og autodidakte. Det var forskelle, som både grupperne og medierne dyrkede. Dermed delte de også fangrupperne.

Damon Albarn fra Blur havde ændret udgivelsestidspunktet, så det blev sammenfaldende med den konkurrerende gruppe Oasis. Dermed kunne kampen afgøres: Hvem var størst?

Da hitlisten blev gjort op, havde Blur erobret førstepladsen. Men senere blev det dog Oasis, som ”vandt”, da albummet ”What’s the Story Morning Glory” solgte mere end Blurs ”The Great Escape”

1995 var kulminationen på britpopbølgen. Historien om Britpop startede i 1993, hvor Suede udgav deres debutalbum. Britpop var i opposition til den amerikanske Grunge. Mens Grunge var lig med desillusion og vrede, så stod Britpop for  en optimistisk tro på fremtiden, og stolthed over engelsk populærmusik fra 60’erne og 70’erne. I al fald i sin egen selvforståelse. The Beatles, The Kinks og David Bowie var på hver sin måde inspirationen til britpopgrupperne.

Modsat Grunge var Britpop ikke den store inspiration for danske grupper. Til gengæld blev Suede så populære i Danmark, at de i 1999 gav 3 koncerter på Roskildefestivalen. Som få udenlandske bands optrådte de også ved Grøn Koncert i 2003.

Britpop er historie, men Suede består stadig, og besøger med jævne mellemrum Danmark.

Denne video kan kun vises
hvis du accepterer cookies
Klik her for at acceptere cookies

På en uge blev ”Country House” solgt i 274.000 eksemplarer mens ”Roll with it” solgte 216.000.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Historien bag musikken 2024

I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.

Læs mere »

DROP DET SLATNE ARGUMENT – KVINDERNE ER DER JO!

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

Læs mere »

En glascontainer fyldt med festivalmagi er ankommet til RAGNAROCK

Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.

Læs mere »

Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…

Læs mere »

RAGNAROCKs næste rockgigant bliver Volbeat

RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.

Læs mere »
X