RAGNAROCK Logo

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

TRÆD IND I TROLDMANDENS VÆRKSTED:
RAGNAROCK udstiller tv-2s legendariske lydstudie

Af Lene Steinbeck

Læsetid: 3 min.

Bid for bid har museet RAGNAROCK flyttet TV-2s lydstudie ”Have a cigar” til Roskilde, hvor det er blevet genskabt. Studiet befandt sig indtil for nyligt i baghuset bag forsanger Steffen Brandts bolig i Aarhus, men bliver nu en del af RAGNAROCKs faste udstilling.

Trommeslager Sven Gaul og forsanger Steffen Brandt lagde vejen forbi RAGNAROCK tidligere på sommeren for at få de sidste aftaler på plads, så TV-2s gamle studie nu kan blive en fast del af museets udstilling. Studiet kan ses på RAGNAROCK fra 9. september. 
Foto: Kristian Grøndahl

Gennem 20 år har TV-2s forsanger Steffen Brandt kun skullet bevæge sig ganske få skridt fra sit hjem i Aarhus for at træde ind i bandets studie, hvor hits som ”Der går min klasselærer”, ”Kys bruden” og ”Kærligheden overvinder alt” er blevet til. Men nu er turen blevet lidt længere. RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur har nemlig skilt studiet ad og transporteret det fra Brandts baggård i Aarhus til Roskilde. Her er det blevet genskabt som en del af museets faste udstilling.

Fra den 9. september kan museets gæster træde ind i TV-2s legendariske lydstudie, der blev navngivet ”Have a cigar”. Her kan man lade sig omfavne af et stykke danske musikhistorie, spotte en klasselærer, kysse bruden eller give samfundet skylden for det hele. Flytningen er selvfølgelig sket med bandets velsignelse. Studiet har været pensioneret i en årrække, og nu håber Steffen Brandt, at det på RAGNAROCK kan få et værdigt otium.

”Det var vemodigt at se et fuldstændig komplet studie stå og samle støv og minde én om, hvor meget musik der med de tekniske begrænsninger, der nu var, er kommet ud af det studie. Derfor var det med en god fornemmelse, at vi så den store mixer blive båret ud til den ventende lastbil. Vi synes, at nye generationer af musikere, musikinteresserede og et almindeligt nysgerrigt publikum skulle have chancen for at se, hvordan rockmusik blev indspillet for ikke så mange år siden,” fortæller han.

Et skridt ind i kontrolrummet

Museumsinspektør på RAGNAROCK Rasmus Rosenørn, der har stået for at skille ”Have a cigar” ad og samle det igen, er begejstret for, at studiet har fundet vej til Roskilde. Det udgør nemlig en vigtig brik, som museet ellers har manglet i fortællingen om, hvordan musik bliver skabt.

”Jeg synes, det er en helt formidabel mulighed og gave til RAGNAROCK, at vi skal udstille det studie. Med ”Have a Cigar” kan vi på én gang kan komme tæt på den kreative proces hos et band, som har en helt særlig position i dansk pop, og samtidig fortælle en større historie om, hvad et pladestudie er, og hvordan musik bliver til,” siger han.

Udover at fortabe sig i lyden og minderne kan gæsterne ved hjælp af en interaktiv skærm selv forsøge sig som producer og mixe TV-2s musik. Samtidig kan man se og høre videooptagelser med Steffen Brandt, der fortæller om studiet, dets historie og om musikken. Og forhåbentligt får man en fornemmelse af at stå lige dér, hvor det hele skete: I kontrolrummet, hvor TV-2 har tryllet gennem mange år. For studiet står stort set, som det gjorde hjemme i Steffen Brandts baggård.

”Vi har ikke revet tapet af væggene og tæpper af gulvene, men studiets interiør har vi flyttet og genskabt én til én. Hjertet er den store, tunge mixerpult, som vi måtte skille ad i ret mange dele. Vi har også taget nogle billige reoler og et par gamle kontorstole, som nærmest blev holdt sammen med gaffatape, med. Det har været vigtigt for os at prøve at genskabe den atmosfære, hvor så mange af TV-2s store numre er blevet til,” siger Rasmus Rosenørn.

 

Styrker museets fortælling

Studiet bliver en permanent del af udstillingen ”Jagten på den fede lyd”, hvor man både kan møde kreative, interimistiske indspilningsmuligheder og nu også et fuldfedt studie, hvor noget af Danmarks bedste musik er blevet indspillet.

”TV-2s musik har en helt særlig plads i mange danskeres hjerter og har været lydsporet i rigtig mange menneskers liv. At vi kan udstille netop dét studie, er simpelthen et scoop. TV-2s Lydstudie bliver prikken over i’et, og sammen med resten af udstillingen udvider det oplevelsen af, hvad det er, der gør rocken og poppen til det brede sus, som får livet til at køre. Vi er meget glade, og vi glæder os til at vise det frem for vores gæster,” siger Morten Thomsen Højsgaard, direktør for museumskoncernen ROMU, som RAGNAROCK er en del af.


”Have a cigar” på RAGNAROCK bliver indviet med en reception torsdag den 8. september og åbnet for publikum fredag den 9. september.

Faktaboks:

Studiet “Have a cigar” var TV-2s primære indspilningssted fra 1993 til 2002. De mest markante indspilninger herfra er blandt andet Kys Bruden-trilogien, som bestod af ”Verdens Lykkeligste Mand” (1994), ”Kys Bruden” (1996) og ”Yndlingsbabe” (1998) Herfra stammer ikoniske numre som ”Kys Bruden”, ”Det er samfundets skyld” og ”Der går min klasselærer”

VIND PRÆMIER OG MODTAG SAMTIDIG ARTIKLER SOM DENNE DIREKTE I DIN INDBAKKE.

TILMELD DIG RAGNAROCK’S NYHEDSBREV

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »

Historien bag musikken: Søs Fenger

Egentlig troede hun, at hun skulle være fotograf. Men så tumlede Søs Fenger op på en scene og ind i en karriere som sangerinde. Hun var 21 og ville prøve det hele! Siden er kanterne slebet lidt til, og gennem 40 år har Søs Fenger fundet sin stil og troen på, at hun har noget at tilbyde.

Læs mere »

Historien bag musikken: Peter Sommer

Han har spillet på stort set alle de scener, han har kunnet drømme om. Men faktisk har det aldrig været den ambition, der har drevet sanger og sangskriver Peter Sommer. Hverken det at stå på en scene eller at drive det til noget mere. Alligevel kom karrieren buldrende. Han har det godt, har fundet sin hylde, og hvis man kan høre en længsel og en sorg i hans sange, så er det nok nærmest sorgen over mangel på ambition.

Læs mere »

Vinterferie

I uge 7 + 8 er der skruet maks op på volumenknappen, når hele RAGNAROCK vibrerer med vinterferie aktiviteter.

Læs mere »

FRA RADIO LUXEMBOURG TIL TIKTOK: NY SPOTUDSTILLING LUKKER DEN MUSIKALSKE GENERATIONSKLØFT MELLEM UNGE OG DERES FORÆLDRE

Unges musik har alle dage været en torn i øjet på deres forældre. I en ny udstilling undersøger Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK, unges lyttekultur. For hvordan opdager unge musik i en verden, hvor teknologi og platforme er i konstant forandring? Måske er de slet ikke så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre. Måske ville Beatles også have været kæmpestore på TikTok.

Læs mere »
X