Historien bag musikken 2024
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Et studie i fremskridt: ”Have a Cigar” fortæller musikhistorien fra 24 spor til uendeligheden
Af Lene Steinbeck
D. 16.09.2022
Lydstudiet ”Have a Cigar”, hvor bandet TV-2 gennem en årrække skabte nogle af deres største hits, er måske ikke så moderne. Men det virker, og det kan på levende vis illustrere, hvordan musik blev til for 25 år siden. Samtidig fortæller det historien om et band, der satte pris på langsomheden i det analoge, men som også overgav sig til den moderne teknologi.
Der var legesyg gensynsglæde, da TV-2 sammen med deres producer på adskillige produktioner, Greg Walsh, genså deres gamle mixerpult og resten af det legendariske studie i RAGNAROCKs permanente udstilling.
Stående, fra venstre: trommeslager Sven Gaul, bassist Georg Olesen, guitarist Hans Erik Lerchenfeld. Siddende: Producer Greg Walsh (tv) og forsanger Steffen Brandt. Foto: Kristian Grøndahl /RAGNAROCK
På RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur kan man tage en tur ned af memory lane i TV-2s lydstudie ”Have a Cigar”, som det bandet har stillet til rådighed for museet. Studiet er blevet skilt ad og flyttet fra Aarhus til Roskilde, hvor der er blevet genskabt som en del af museet.
”Det er et komplet studie med næsten alt, hvad der fandtes af grej, en state of the art AMEK-mixer, analoge 24-spors båndmaskiner, de gode klassiske studiemonitors og en masse effekter, som vel i dag kan betegnes som legendariske. Du kan i princippet gå ind og indspille et album, som man gjorde det for 25 år siden,” fortæller TV-2-forsanger Steffen Brandt.
Det er netop det skær af fortiden, der gør studiet interessant for RAGNAROCK. Den lille tidslomme, der selvfølgelig også er en integreret del af historien om bandet TV-2, er et tilbageblik på, hvordan musik blev produceret, før alt blev digitalt.
De uendelige muligheder tyranni
Tålmodighed var en dyd i den analoge tidsalder, og det passer i grunden meget godt til TV-2s temperament. Studiet, som var deres primære indspilningssted frem til omkring 2005, har blandt andet en 24-spors båndoptager, som har sine naturlige begrænsninger.
”Det er en af de ting, vi har været glade for ved studiet: når de 24 spor var brugt, så var de brugt. Du har 24 spor, du ved, hvad det koster, hvis noget går galt, og du har de her forsøg, så er det slut. Det giver et nærvær i situationen, og det kan jeg godt lide. Som det er i dag og under den teknologiske revolution – og tak for det – så har du uanede muligheder,” siger Brandt.
TV-2 indspiller i dag digitalt, men er bevidste om ikke at ende i det, Steffen Brandt kalder ”de uendelige muligheders tyranni.” For når alt kan lade sig gøre, og når alt kan gøres om, kræver det en sikker hånd i beslutningsprocesserne. Har man det, er teknologien en gave.
”Set i forhold til, at man på en halv time og konstruere et track fra bunden af, så vil jeg aldrig tilbage til 24 spor. Sådan er det jo med mange ting, set i erindringens uskarpe lys. Det var en fin tid, og nu er vilkårene nogle andre. Men der er ingen tvivl om, at det er en spændende tid at have været med i, fra vi indspillede vores første plade med Taurus, hvor vi havde otte spor hos Feedback-studiet i Viby, og til i dag.”
Svend Gaul signerer udstillingen på åbningsdagen. TV-2 studiet bliver en del af RAGNAROCKs permanente udstilling ‘Jagten på den fede lyd’. Foto: Claus Beck / Ritzau Scanpix
En musikalsk bro til fortiden
Studiet har stået mere eller mindre ubrugt i en årrække. Og selv om der er sket meget på den teknologiske front, tror Steffen Brandt ikke på, at man vil se på mixerpulten på samme måde, som man ser på de første mobiltelefoner, der var på størrelse med mursten.
”Man kan smide det ud, der har haft sin tid, og som man griner lidt af. Men det her, det tror jeg aldrig, man kommer til at grine af. Jeg tror, man kommer til at se på det og sige Wauw, gjorde man virkelig sådan? Meget af den musik, vi stadig hører i dag, er jo lavet på den her måde.”
Derfor er det ikke vemodigt, at studiet er flyttet hjemmefra. I hvert fald ikke, når det har fået en ny rolle i stedet for at ende på genbrugsstationens kirkegård for elektronik – det mest triste sted i verden, ifølge Steffen Brandt:
”Det er jo så bedrøveligt, der er ikke noget formildende ved det. Men at se noget, der faktisk virker efter at have stået hos os i 20 år, vi har fået det flyttet, du kan tænde for det og det virker – jeg kan godt lide den sløjfe på historien.”
Studiet ”Have a Cigar” kan ses på RAGNAROCK som en del af udstillingen ”Jagten på den fede lyd”.
I april 2023 lancerede rockmuseet RAGNAROCK den nye talkfestival ‘Historien bag musikken – musikken bag historien’. Nu er fem hovednavne på plads til anden omgang, der finder sted fredag og lørdag 22.-23. marts 2024.
Musikeren og produceren Jan Lysdahl har de seneste 40 år været med til at forme dansk pop og rock. Bag trommesættet og mixerpulten har han samarbejdet med dansk musiks største navne. Den 5. oktober gæster han Rockgiganter og Mikrobryg på Danmarks rockmuseum RAGNAROCK.
Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Den 8. marts åbner portrætudstillingen 50/50 på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.
Mens den første af RAGNAROCKs Dunhammeraftner – med Steppeulvene den 28. februar – så småt nærmer sig udsolgt, er der åbnet for billetsalget til anden aften i rækken af koncerter med legendarisk syrerock: 30. marts er det Young Flowers, der lægger vejen forbi museet på Rabalderstræde.
Under hele Roskilde Festival 2022 låste den anerkendte producer og musiker Noah Rosanes sig inde 24 timer i døgnet i et mobilt glascontainerstudie og skabte det kollektive værk UNIFY sammen med 25 specielt inviterede musikere og i tæt samspil med festivalgæsterne udenfor. Fra den 10. februar kan du opleve UNIFYs magiske øjeblikke i lyd og levende billeder i den selvsamme container på RAGNAROCK.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Steppeulvene, Young Flowers og Beefeaters spiller live på RAGNAROCK Af: Stine Blegvad Oplev hippietidens mest legendariske, danske rockgrupper spil-levende på museet for pop, rock og ungdomskultur. RAGNAROCK planter tre ”Dunhammeraftner” i foråret – og kalder håbet frem. Flere af numrene fra Steppeulvenes album HIP vil kunne…
RAGNAROCK slår endnu engang dørene op til det succesfulde Rockgiganter og mikrobryg. Den 2. februar er det med Volbeat i det varme sæde, og både forhenværende bassist i bandet, Anders Kjølholm, og rockredaktør gennem 25 år, Steffen Jungersen gæster museet.
MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Dansk pop og rock får sin egen årlige talkfestival – dedikeret til ”Historien bag musikken” Steffen Brandt, Annisette Koppel, Tim Christensen, Flemming Rasmussen og Annika Aakjær er blandt de medvirkende, når museet RAGNAROCK i samarbejde med historiemagasinet Æra april 2023 indleder en ny tradition: Med en…