MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR

VI MISTEDE DEM ALT FOR TIDLIGT

Kurt Cobain. Janis Joplin. Amy Winehouse. Store musikere, der alle har det til fælles, at de døde i en alder af 27 år. Henover efteråret kan du høre den fascinerende og til tider morbide historie om Klub 27 på RAGNAROCK.

Klub 27 er en af de stærkeste fortællinger i rockhistorien – unge musikere, der døde tidligt, men som alligevel satte et præg på den musik vi hører i dag. Her i graffiti i Tel-Aviv. Foto: Psychology Forever, CC BY-SA 4.0

Det sker til en række musikfortællinger med nogle af landets bedste formidlere.

”Vi gestarter vores populære arrangementsrække Rockgiganter og Mikrobryg, hvor vi serverer et godt glas øl og en god fortælling om rockhistoriens største navne. Denne gang med fokus på Klub 27”, siger museumsinspektør Jakob Caspersen. ”Vi kommer til at definere Klub 27 bredt. Derfor præsenterer vi ikke kun musikere, der døde som 27-årige, men også andre unge kunstnere, der efterlod en stor musikalsk arv ved deres alt for tidlige død.”

Arrangementerne er skabt som en del af Golden Days festivalen, der i år har overskriften Forever Young. ”Hvis man skulle beskrive Klub 27 med to ord, så rammer Forever Young plet. Vores erindringer om disse musikere er cementeret i fortællingen, om hvad de skabte som unge”, forklarer Jakob Caspersen.

”Et fantastisk musikalsk eftermæle”

Fortællingerne udfolder sig over tre aftener og bevæger sig fra 1970’erne op til 2010’erne. Forfatter og journalist Klaus Lynggard tager den 16. september udgangspunkt i Janis Joplin og Jimi Hendrix. Begge gik bort for 50 år siden i 2020.

”Tressernes utopiske visioner snublede ind i 1970: I april gik årtiets største gruppe, The Beatles, definitivt fra hinanden, og i september døde først den stildannende superguitarist Jimi Hendrix og få uger senere den ikoniske sangerinde Janis Joplin. Begge som ofre for lemfældig omgang med hårde stoffer, og begge blev de kun 27”, fortæller Lynggaard.

Han mener, at vi skal huske dem begge for den effekt, de havde på at forandre verden: ”Tragisk som deres skæbner var, efterlod de sig et fantastisk musikalsk eftermæle, der stadig glæder og inspirerer folk i alle aldre kloden over, og det er den, de skal og bør huskes for, thi de var både kreative og nyskabende frontløbere i den kulturelle omvæltning, der kaldes ungdomsoprøret.”

Arrangementsrækken fortsætter med Henrik Tuxens fortælling om Kurt Cobain og Jeff Buckley den 21. oktober og rundes af med Sandie Weth, der taler om Amy Winehouse og Avicii den 18. november.

Som en markering af Golden Days festivalen vil der være fri adgang for alle under 27 på 70 museer landet over fra 7/9 til 13/9 – herunder RAGNAROCK og Roskilde Museum.

TID, STED OG PRIS:

16. september kl. 19:00-21:00

130 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk eller i RAGNAROCKs butik

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16, Roskilde

Foredragsbilletten gælder også som entrébillet til udstillingen samme dag.

Udstillingen lukker kl. 18.15. Dørene til arrangementet åbner kl. 18.45.

Grundet Covid-19 vil der ikke være frit pladsvalg. Publikum henvises til pladser, der er afstemt til den gruppestørrelse de ankommer i.

FLERE NYHEDER OG ARTIKLER

Poul Martin Bonde: Kashmirs vigtige bagmand

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Poul martin bonde – KAshmirs vigtigste bagmand 15.11.2024 Af: Karina Edlund Jensen Poul Martin Bonde, der stod Kashmir meget nær, tog en del billeder af bandet, da han besøgte dem under deres ophold ved Lake Tahoe. Billederne er en del af udstillingen om ”The Good Life”,…

Læs mere »

Vigtige privatfotos af Kashmir udstilles for første gang

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Vigtige privatfotos af Kashmir udstilles for første gang Tekst: Karina Edlund Jensen Fotos: Poul Martin Bonde, privatfotos I spot-udstillingen ‘The Good Life’ er det for første gang muligt at se et udvalg af de private billeder, som pladeselskabsmanden Poul Martin Bonde tog af bandet i løbet…

Læs mere »

Opkaldt efter fræk magasinforside

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube Opkaldt efter fræk magasinforside 25.10.2024 Af: Karina Edlund Jensen Det var en magasinforside, der inspirerede Kasper Eistrup til navnet på Kashmirs megahit af et abum ‘The Good Life’. Billederedigering: Kristian Grøndahl /ROMU.  Albumtitlen ‘The Good Life’ er for længst blevet en klassiker i nyere dansk rockhistorie. Hidtil har…

Læs mere »

Kashmir

MUSEET FOR POP, ROCK OG UNGDOMSKULTUR Facebook-f Instagram Youtube KASHMIRS ‘THE GOOD LIFE’ VÆKKES TIL LIVE EFTER 25 ÅR 06.05.2024 ’The Good Life’ udstillingen kan opleves fra den 13. september på RAGNAROCK. Grafik: Dennis Reindau.  I år er det 25 år siden, at det danske rockband Kashmir udgav albummet ’The Good Life’, som blæste både…

Læs mere »

Historien bag musikken: Jesper Binzer

I ægteskabstermer fejrer de rubinbryllup. 40 år med kradsende kriser, langt hår og kreative processer i mange forskellige tempi. 2024 er et jubilæumsår for D-A-D, der er gamle nok til at være kommet på museum. Jesper Binzer fortæller om at finde sig til rette med nostalgien, selv om man er ramt af fremtids-tourette.

Læs mere »

Historien bag musikken: Johnny Reimar

Dukker der en tyrolerhat eller en smølf op på nethinden, når man tænker på Johnny Reimar, så er det ikke et forkert billede. Men det er langt fra hele historien om en af dansk musiks helt store stjerner. Johnny Reimar har produceret musik for nogle af de største danske navne, solgt millioner af plader og boet på hotel med Rolling Stones.

Læs mere »

Historien bag musikken: Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen

Den ene drømte om at lave en soloplade og leve af musikken. Den anden tog til audition for at fordrive tiden med et eller andet, mens hun fandt ud af, hvad hun ville. Drømmene og ambitionerne var vidt forskellige, men Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen fandt sammen og skabte nogle af 80’ernes og 90’ernes allerstørste hits.

Læs mere »
X